Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
05 апр
2017
 
 

Цялостни решения за умна градска среда представи Huawei в София

Интелигентен виртуален оперативен център на Huawei управлява всички ресурси в умния град.

2249 прочитания

Владимир Владков

Управление на цялата градска среда от едно място, бързо пренасочване на полицейски сили, линейки и пожарни коли към дадено произшествие, интелигентно управление на камерите за виденаблюдение, мониторинг на използваната от града електроенергия. Всичко това се осъществява от интелигентен оперативен център (IOC), разработен от Huawei и внедрен вече в Пекин. Решението е част от богатото портфолио на компанията за интелигентния град, което Huawei демонстрира в специално оборудвана зала в иновационния форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

Изложението бе открито от Едуин Дайндър, вицепрезидент на сектор „Правителство и обществени услуги“ в Huawei Enterprise Business Group, заедно с генералния мениджър на Huawei Technologies България Джейсън Ли.

Прочетете още: Обединените комуникации разчитат все повече на изкуствения интелект

Марин Тинчев, заместник изпълнителен директор на Huawei Technologies България, Пейчо Пейчев, зам.-кмет на община Варна, Джейсън Ли, генерален директор на Huawei Technologies България и Едуин Дайндър, вицепрезидент на сектор „Правителство и обществени услуги“, Huawei Enterprise Business Group.

Изложението бе открито от Едуин Дайндър, вицепрезидент на сектор „Правителство и обществени услуги“ в Huawei Enterprise Business Group, заедно с генералния мениджър на Huawei Technologies България Джейсън Ли.

„Модерните общества планират с години напред своето развитие. Huawei предлага решения, свързани със софтуерни приложения и инфраструктурни, архитектурни инструменти и платформи, които ще подобряват градската среда, образованието, здравеопазването и ще бъдат реален измерител за ефективното екологично и технологично функциониране на урбанистичните среди“, заяви Джейсън Ли.

Интелигентният оперативен център осигурява ефективно използване на градските ресурси, като екипът в центъра е улеснен от интуитивния графичен потребителски интерфейс и вграденият аналитичен софтуер за автоматична реакция. Центърът може да играе и ролята на диспечер за пренасочване на линейки, пожарни автомобили и други ресурси.

Управление на трафика чрез интелигентния център на Huawei

Управление на трафика в Пекин чрез интелигентния център на Huawei. Системата следи както жп и метростанциите, така и пунктовете за събиране на пътни (tall) такси, летището, самите влакчета на метрото и др.

Операторът в интелигентния център на Huawei може да избере всяка камера и да види на екрана какво се случва.

Системата разпознава инцидент и автоматично извежда на голям екран изображение от мястото, като в същото време "нарежда" на всички камери в района да записват детайлно. Това е много важно за европейските градове, които днес са в постоянна заплаха от терористични атаки.

Компанията демонстрира с очила за виртуална реалност (използван бе HTC Vive) как служител в центъра може да реагира при симулация на автомобилна катастрофа. (вж. видео от демонстрацията):

Компанията показва и „преносима версия“ на подобен център за реакции при спешни случаи, базиран на технологията eLTE. Превозваният с кола център се разгръща само за 15 минути и покрива район с радиус над 6 км, обслужвайки до 100 потребители едновременно.

Демонстрационната зала на Huawei включва още единен облачен модел за всички градски административни услуги, както и системи за осигуряване на широколентова свързаност (фиксирана и мобилна), така че всички жители на дадена община да имат достъп до електронните услуги на градската управа.

Смарт образованието също е важна част от предложенията на компанията. Чрез реализация на тази платформа всеки потребител ще може да се обучава през всякакво устройство – таблет, смартфон или компютър, независимо дали е в класната стая, в дома си или дори в автобуса.

Специална секция е отделена на интелигентното IoT базирано градско осветление. Системата на компанията включва LED базирани лампи, свързани в mesh мрежа, и разполагащи с датчик за отчитане на осветеността. Интелигентен шлюз, управляващ над 100 обекта, разполага с два вида антени – за 4G (LTE) свързаност и за Zigbee. Свързаността позволява дистанционно управление на яркостта на всяка лампа (4 степени), както и работата й според наличието или липсата на трафик, пешеходци и др. сценарии. По този начин градът може да намали разходите си за градско осветление с до 80 на сто. Освен това редица потребители вече са отправили запитвания за вграждането в лампите на датчици за засичане на замърсяването на въздуха.

С екологията са свързани и решенията на Huawei за енергетиката. Те включват както умни IoT електромери, подаващи сами показанията си през eLTE връзка, така и системи за автоматични съобщения в електроразпределителна мрежа на енергийните дружества.

Решенията на Huawei за умни градове са внедрени в повече от 100 населени места по света, заяви Джордж Цанг, ПР вицепрезидент на Huawei за Централна и Източна Европа. Той допълни, че компанията разполага със 7 лаборатории в световен мащаб, които включват центрове за проверка, поддръжка, иновации и експертна дейност. Поделението за корпоративни решения Huawei EBG се развива с най-бърз темп в момента, като фокусът на компанията е върху европейските клиенти и организации, допълни Цанг. В българския офис на компанията работят над 40 висококвалифицирани инженери и общо над 120 служители в различните отдели, поясни Марин Тинчев, зам.-изпълнителен директор на Huawei Technologies България.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас