Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Наука и техника
03 апр
2017
 
 

Руски учени намалиха цената компонент за фотонни интегрални схеми

1772 прочитания

Нова технология за създаване на конусни лещи предназначени за фотонни интегрални схеми обявиха, че са създали физици от Пермския държавен научно-изследователски уиверситет (ПГНИУ) в Русия. Според местното технологичното издание CNews разработката позволява детайлите да бъдат произвеждани значително по-евтино, спрямо останалите предложения на пазара.

Конусните лещи са един от основните съединителни елементи във фотонните интегрални схеми, които се използват за обработка на сигнали от сензори за температура, деформация, налягане и т.н. Чрез тях се свързват чиповете от интегралната схема с оптичното влакно.

Прочетете още: Intel се готви за бъдещето с квантов компютър и невроморфен чип

„Най-сложната част е стиковката на 3-микронния световод, който е 20 пъти по-тънък от човешки косъм, с оптичното влакно с дебелина 125 микрона – коментира за CNews Павел Карнаушкин, ръководител на проекта и магистрант на физическия факултет към Пермския университет. – Това може да се сравни със скачване на космически кораб с орбитална станция.“ Конусната леща представлява шлюз, през който светлината от влакното трябва да преминава без особени загуби, въпреки разликата в размерите.

В момента подобни лещи, които се продават заедно с един метър оптично влакно, струват над 100 долара. Според учените тяхната разработка ще позволи тази цена да бъде намалена над четири пъти.

Крайният вариант на продукта се очаква да бъде представен в края на 2017 г. Очаква се разработката да бъде достъпна както за руски, така и за чужди предприятия.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас