Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
28 мар
2017
 
 

Кампания във Facebook апелира за отговорност при споделяне онлайн

1699 прочитания

Инициатива под наслов „Помислете, преди да споделяте“ представи Facebook в България. Целта ѝ е да насърчи отговорното използване на интернет услуги, обясняват създателите от социалната мрежа и българския Център за безопасен интернет, който работи за осигуряване на по-безопасна онлайн среда на децата и младите хора чрез повишаване на дигиталната грамотност, обучения и консултации.

Технологиите позволяват на всички да споделят свободно идеи, мнения, емоции, снимки и видеа със своите приятели и с други потребители на интернет. В повечето случаи споделянето е хубаво нещо. Ако онлайн потребителите обаче не внимават какво споделят, рискуват да навредят на себе си или на други, предупреждават създателите на инициативата. Важно е да се осъзнава, че дори нещата, които биват обменяни с близки приятели, накрая могат да се окажат споделени и с други хора.

Прочетете още: Facebook готви новинарска реформа

Според национално представително изследване на Центъра за безопасен интернет за онлайн поведението на българските деца от 2016 г. повече от 77% от малолетните и непълнолетните в страната използват Facebook. Профилите на 38% от тях са публични, а 40% заявяват, че не могат да разграничат вярна и невярна информация онлайн.

Затова кампанията включва основни съвети за това как се борави с настройките за поверителност, така че тийнейджърите да могат да контролират какво споделят и да са сигурни, че съдържанието им може да се види само от хората, които те искат.

За нас във Facebook създаването на сигурна онлайн среда за всички е изключително важно и точно заради това разработваме много различни образователни проекти, свързани с безопасността и поверителността – коментира Габриела Чех, ръководител на „Политики“ за Централна и Източна Европа във Facebook. – Щастлива съм, че сега имаме възможност да представим инициативата „Помислете, преди да споделяте“ в България и съм сигурна, че ще успеем да помогнем на децата да разберат как да са в безопасност в интернет, за какво да помислят, преди да споделят, и как да постигнат безопасно онлайн присъствие.

Ние работим вече над 11 години в България за повишаване на дигиталната медийна грамотност сред децата и родителите и да ги научим как да реагират и да бъдат в безопасност онлайн. Вярвам, че с инициативата на Facebook „Помислете, преди да споделяте“ успешно ще насърчим българските деца и родители да използват онлайн услугите по отговорен начин“, посочва Георги Апостолов, координатор на българския Център за безопасен интернет.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас