Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Наука и техника
24 мар
2017
 
 

CERN ще мониторира състоянието на българската физика на ядрото

България е сред най-активните участници в търговете, обявени от CERN. У нас с CERN най-активно работят Българската академия на науките, Софийският университет, Медицинският университет и Техническият университет в София, Химико-технологичният и металургичен университет и Пловдивският университет.

2493 прочитания

Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) ще направи мониторинг на състоянието на българската физика на ядрото и на елементарните частици. Ще бъде оценявано и участието на български учени и научни организации в изследванията на организацията, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Министърът на образованието на България Николай Денков и генералният директор на CERN Фабиола Джианоти

Международна комисия от 22 учени е в страната ни, за да се запознаe с постиженията на научните институти и висшите училища в тази сфера, както и с националните и международни проекти, които се изпълняват. Очаква се в рамките на месец след посещението си комисията да е готова с оценката си. Докладът ще бъде представен на МОН и на Съвета на CERN.

Прочетете още: Перси е доставила почти 600 сървъра на CERN

Това стана ясно на 24 март на заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, което се проведе в София. В него участваха министърът на образованието на България Николай Денков и генералният директор на CERN Фабиола Джианоти.

Проф. Денков беше категоричен, че сътрудничеството на България с Европейската организация се развива много добре. В момента се провеждат осем експеримента и изследвания, в които участват над 100 български учени и инженери. В България с CERN най-активно работят Българската академия на науките, Софийският университет, Медицинският университет и Техническият университет в София, Химико-технологичният и металургичен университет и Пловдивският университет, добави министърът.

Между българските научни организации и CERN се обсъждат две нови идеи.

Едната е за развитие на бизнес инкубатор в София Тех Парк с технологии, развити в CERN.

Втората идея е в България да бъде построен център с адронен ускорител, който да се използва едновременно за медицински нужди и за научни изследвания. Досега има два подобни центъра в Австрия и Италия, а този в страната ни се планира да бъде оборудван с ново поколение медицински ускорител. Министър Денков изтъкна, че това е мащабен проект, който изисква разработване на нови технологии в CERN, както и организационна и финансова подкрепа от страна на държавата и на частни инвеститори.

Почти половината от бюджета на Европейската организация за ядрени изследвания се инвестира в оборудване и услуги, предоставени от фирми от държавите-членки на CERN. По думите на проф. Николай Денков България е сред най-активните участници в търговете, обявени от CERN. За включване в такива конкурси са били поканени 314 предприятия в България. Единадесет от тях са получили поръчки за около 19 милиона швейцарски франка. През 2017/2018 г. страната ни е на четвърто място по спечелени търгове след Швейцария, Унгария и Франция.

На заседанието министър Николай Денков изтъкна, че най-силните научни резултати за страната ни са в областите физика, медицина, химия, биологически науки и инженерство. Според международните публикационни бази между 2011 г. и 2016 г. 15 066 автори са създали 23 396 научни публикации. Те са цитирани 103 272 пъти в различни научни издания.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас