Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
24 мар
2017
 
 

Microsoft ще сключва патентни споразумения за свързана кола

Новата програма на Microsoft ще привлича партньори от автомобилния сектор, първият е Toyota.

2717 прочитания

Стремежът на Microsoft да навлезе по-мащабно в обещаващата сфера на свързаните коли бе подкрепен от ново патентно споразумение с Toyota. Вторият в света автомобилен производител ще има достъп до редица патенти на Microsoft като част от сделка, обявена тази седмица.

Новата програма на Microsoft ще привлича партньори от автомобилния сектор, първият е Toyota.

Вместо да се опитва да създаде сама високотехнологичен автомобил, Microsoft се фокусира върху автомобилните производители, предоставяйки им инструментите, от които се нуждаят, за да създадат по-интелигентни превозни средства, а сделката с Toyota е първата от серия подобни споразумения, според очакванията на Microsoft.

Прочетете още: Новите автомобилни технологии отварят врати за атаки на ЦРУ

Компанията предлага цял пакет облачни услуги, предназначени да подпомагат разработката на свързани с интернет коли, а освен това интегрира своя виртуален помощник Cortana в автомобили, както го прави вече в компютри, телефони и други устройства. В бъдеще свързаната кола може да се превърне в „разширение на колела“ на служебния офис чрез интеграция с Office 365 например.

Патентните, за които компанията продава лицензи, покриват широк спектър от технологии, включително операционни системи, изкуствен интелект, сигурност и гласово разпознаване. Microsoft няма да даде повече подробности за патентите, включени в тази програма. Тя обяви само, че отдавна разработва софтуер за свързани коли, което означава, че част от предлаганото портфолио е специфично за автомобилния бранш.

Сделката с Toyota включва интелектуална собственост, свързана с технология за обработка на информация и комуникационна технология, използвани в свързаните коли. В типичния за Microsoft стил условията на споразумението останаха тайна.

В миналото автомобилните производители не разчитаха толкова много на крос лицензирани патенти, заяви анализаторът от IHS Игъл Джулиъсен. Той очаква тези и други компании да търсят все повече подобни споразумения. „Това е естествена еволюция, ще видим още много подобни сделки в автомобилната индустрия“, заяви Джулиъсен.

Той смята, че те биха се заинтересували от технологии, които помагат на колите да се свързват сигурно към интернет, включително чрез специални киберзащитни механизми. Именно кибер защитата ще бъде много важна за автомобилните производители, които вече осъзнават рисковете пред непрекъснато свързаната кола и се опитват да се справят с тях в бъдещите си модели.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас