Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
23 мар
2017
 
 

Майкрософт откри Център за иновации в София Тех Парк

3300 прочитания

Александър Главчев

На 22 март в София Тех Парк беше официално открит първият Център за иновации (Innovation Center) на Майкрософт в България. Основни партньори при създаването му са InterConsult Bulgaria (ICB) и Start It Smart. Патрон на центъра е президентът на Република България Румен Радев.

Чрез Центъра за иновации Майкрософт ще даде възможност на „подбрани екипи“ да се възползват безплатно от технологии, както и да работят с партньорите по проекта, за да развият своите идеи.

Прочетете още: Представиха официално суперкомпютъра на София Тех Парк

На събитието бяха показани очилата за добавена реалност HoloLens.

„Преди всичко искам да поздравя хората и компаниите, застанали зад тази инициатива. Вярвам, че това е важна крачка в подкрепа на българските предприемачи. Тук ще се срещнат и взаимодействат бизнесът, държавата, научните и образователните институции. Ще се утвърди благоприятна среда за създаването на старт-ъп компании в сферата на информационните технологии“, заяви президентът Румен Радев в поздравителен адрес, който беше прочетен по време на официалното откриване на центъра.

Microsoft Innovation Center се намира в сграда „Инкубатор“ на София Тех Парк и заема площ от 400 кв. м. Общата инвестиция за изграждането му възлиза на над 350 хил. лв. В него български студенти и предприемачи ще имат достъп до технологии на Майкрософт като очилата за добавена реалност HoloLens, продукти на компанията от серията Surface, устройства от Интернет на нещата. Също така в центъра ще се провеждат и дейности от програмата за млади предприемачи Microsoft BizSpark.

Калин Димчев

В световен мащаб компанията разполага с около 100 такива центрове, сподели Калин Димчев, изпълнителен директор на Майкрософт България, Македония и Косово. По думите му, в тях ученици, студенти и млади бизнеси получават достъп до обучения, ментори и технологични иновации.

„Нашето намерение е да срещнем в центъра ИТ таланта с предизвикателството на индустрията – обясни Стоян Боев, съосновател и главен изпълнителен директор на ICB. – Младите хора добре владеят технологиите, но те имат малко опит, за да разберат какви са проблемите на бизнеса. От срещата между тях ние очакваме да се роди иновацията.“

Стоян Боев

„Отварянето на Microsoft Innovation Center е много добра новина за младите таланти, които са избрали да останат и да се развиват в България. Смятам, че бизнес организациите в страната трябва да вземат под сериозно внимание подобни каузи и да създадат дългосрочни програми, а не еднократни проекти“, сподели Никола Янев, президент на Start It Smart.

Основният фокус на Центровете за иновации на Майкрософт по света е местната общност, за да ѝ предоставя ресурси и експертиза, студентски обучения, кариерна ориентация, създаване на работни места, стартъп инкубатори и проекти, които да помагат на бизнесите и правителствата да адресират локални предизвикателства, обясняват от компанията.

Никола Янев

Поздрави към събралите се гости и задоволство от успешното реализиране на проекта изразиха и присъствалите на събитието Росен Плевнелиев, бивш президент на Република България, и зам. посланикът на САЩ у нас Браян Стимлър.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас