Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
22 мар
2017
 
 

Специална версия на Windows 10 за китайски институции

3487 прочитания

Microsoft е завършила разработката на специална версия на Windows 10 и е готова да я предостави за нуждите на китайското правителство, съобщи China Daily, цитирайки Ален Крозие, главен изпълнителен директор на местното поделение на компанията. За разработката на варианта на операционната система се заговори за пръв път преди около година. Тогава бе съобщено, че версията се разработва от съвместното предприятие C&M Information Technologies, създадено от Microsoft и китайската технологична компания China Electronics Technology Group Corp (CETC).

C&M Information Technologies е и ексклузивен лицензионен партньор за местните държавни и предприятия.

Прочетете още: China Oceanwide и IDG Capital придобиват IDG

Правителственият вариант на Windows 10 носи името Zhuangongban и той ще се продава на потребителския пазар паралелно с обикновената версия на операционната система. От Microsoft не говорят много за разликите между двете. Към момента е известно, че в Zhuangongban са премахнати редица потребителски приложения и функции с це увеличаване на нейната сигурност и управляемост.

Създаването на съвместно предприятие с CETC е резултат от прекратяването на покупките на Windows за нуждите на китайските държавни институции. Като обяснение бяха посочени съмнения по отношение на информационната сигурност. През май 2014 г. бе забранено използването на Windows 8, а няколко месеца по-късно в страната стартира мащабно антимонополно разследване срещу Microsoft.

В резултат през май 2016 г. компанията закри своя портал MSN China, а Baidu.com стана по подразбиране „домашна“ страница в браузъра Edge, работещ под Windows 10.

По данни на China Daily Microsoft разполага с над 70 хил. корпоративни клиенти на облачната си услуга Azure в Китай, като преди година техният бой е бил около 65 хил. Възможностите за предлагане на Azure и Office 365 се появиха след друго партньорство – този път с местната компания 21Vianet.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас