Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
20 мар
2017
 
 

CeBIT 2017: Решения за сигурност повлияни от Сноудън

981 прочитания, 0 коментара

Почти четири години след като Едуард Сноудън изнесе на бял свят тайни документи на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ, от които стана ясен мащабът на провеждания от нея е-шпионаж, включващ следене на глобалния интернет трафик, те все още генерират медиен шум в Германия. На технологичното изложение CeBIT в Хановер, се очаква бившият сътрудник на АНС да отговаря на въпроси чрез видео връзка на живо от Москва. През януари бе съобщено, че Русия е дала разрешение на Сноудън да продължи да пребивава на нейна територия за още две години.

За изминалите години се случиха много неща в областта на сигурността, като един от основните ефекти от разкритията е увеличеното използване на технологии за шифроване. Все повече интернет сайтове използват например протокола HTTPS.

Статия за Сноудън в немското списание Der Spiegel от средата на март.

Прочетете още: 11 български фирми ще участват в CeBIT 2017 в Хановер

Според наличната информация криптирането работи. В изтеклите наскоро нови документи на АНС няма индикации, че фундаменталните системи за шифроване са компрометирани. Вместо това, по всичко личи, че агенцията е насочила усилия към хакване на смартфони и други терминални устройства, така че данните от тях да бъдат прихващани преди те да достигнат до тези системи или след като бъдат декриптирани.

На изложението CeBIT някои компании предлагат решения именно в тази насока – решения за блокиране на нежелани „слушатели“.

Компанията Secusmart например, поделението на BlackBerry подсигуряващо смартфона на германския канцлер Ангела Меркел, показва нова версия на своя продукт SecuSuite. Той вече е съвместим с платформата Knox на Samsung. Това означава, че организациите, търсещи устройства с „държавно“ ниво на сигурност, ще могат да купуват потребителски ориентирани продукти като Samsung Galaxy S7 или S8, вместо да разчитат на остаряващите смартфони, работещи под управлението на BlackBerry OS. В допълнение функциите за криптиране на трафика и съхраняваните данни, продуктът на компанията вече подсигурява и гласовите комуникации чрез стандарта SNS, наложен от германското Федерално управление по информационна безопасност (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, BSI).

Genua пък представя своя Data Diode. Продуктът, наречен по аналогия с електронния елемент, позволяващ протичане на ток само в една посока, пропуска данни със скорост до 3 гигабита в секунда. За преминаване в обратна посока обаче е необходим определен протокол.

Умните помощници като Amazon Echo и Google Home записват много информация за потребителите и я изпращат за обработка в облака. Semvox е разработила подобен продукт, при който обработката може се извършва на място. Решението е подходящо не само за дома, но и за автомобили, болнични заведения, за управление на роботи и т.н.

Най-добрата практика в днешно време е всички данни да бъдат криптирани. Какво е решението обаче за по-стари устройства, които трябва да бъдат заменени? Ако става дума за няколко стари компютъра, то удачен вариант може да е пробиване на хард дисковете с бургия. При голям брой устройства за съхранение на данни обаче е необходимо специализирано решение. Такъв продукт е шредерът за твърди дискове HDS230 на HSM.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас