Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
19 мар
2017
 
 

Nokia ще се раздели на две, Елейдж ще се оттегли

Компанията ще има две бизнес организации - за мобилни мрежи и за глобални услуги.

873 прочитания, 0 коментара

Бизнес групата за мобилни мрежи на Nokia ще бъде разделена на две, а нейният президент Сами Елейдж, който е на този пост от края на 2015 г., ще се оттегли.

Доставчикът заяви, че след завършване на интеграцията с Alcatel-Lucent Елейдж е решил да потърси нови възможности. Той ще остане на сегашния си пост до 1 април т.г., но до 31 май ще бъде съветник на компанията.

Президентът и главен изпълнителен директор на Nokia Раджийв Сури каза, че Елейдж е бил един от основните поддръжници на придобиването на Alcatel-Lucent и бързата успешна интеграция на огромната корпорация.

Прочетете още: Nokia: Облачни компании обмислят клетъчни услуги

Nokia обяви, е нейната група за мобилни мрежи ще бъде разделена на две отделни, но силно свързани организации. Едната ще е фокусирана върху продукти и решения за мобилни мрежи, а втората – върху услугите.

Марк Руан, главен директор иновации, ще стане президент на бизнес групата за мобилни мрежи и ще отговаря за продукти и решения за 4G, 5G и малки клетки.

Игор Лепринс, сегашен изпълнителен вицепрезидент на Global Services, ще бъде президент на това поделение. Всички промени влизат в сила от 1 април.

„Тези промени се правят за ускоряване изпълнението на нашата стратегия, каза Сури. - Те ще подсилят нашата способност да осигурим стабилни финансови резултати, да постигне ръст при услугите, да посрещнем променящите се нужди на потребителите на мобилни мрежи, да реализираме спестяване на разходите и да дадем възможност за стратегически иновации в целия ни мрежов бизнес.“

Резултатите за последното тримесечие на 2016 г. са далеч от желаното. Продажбите на обединената компания (на база non-IFRS) спаднаха с 13% на годишна база от €7,7 милиарда до €6,7 милиарда, като продажбите на поделението за мрежи са намалели с 14 на сто до €6,1 млрд. Слабите резултати при мрежите се дължи на предизвикателните пазарни условия през последните 3 месеца на миналата година и трудното сравнение със силното финансово тримесечие на Alcatel-Lucent през 2015 г.

Сури каза, че Nokia приключва 2016 г. с голяма промяна – от фокусирана само върху мобилни мрежи, тя сега е покрива широк спектър от фиксирани, мобилни и софтуерни сектори.

Оперативната печалба на обединената компания е €940 млн., или спад с 27% спрямо постигнатите през Q4 2015 г. над €1,3 милиарда. Този спад бе приписан на по-високите разходи в няколко сфери, включително научно-развойно дейност, продажби, администрация, повечето свързани със сделката с Alcatel-Lucent.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас