Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
19 мар
2017
 
 

Nokia ще се раздели на две, Елейдж ще се оттегли

Компанията ще има две бизнес организации - за мобилни мрежи и за глобални услуги.

1658 прочитания

Бизнес групата за мобилни мрежи на Nokia ще бъде разделена на две, а нейният президент Сами Елейдж, който е на този пост от края на 2015 г., ще се оттегли.

Доставчикът заяви, че след завършване на интеграцията с Alcatel-Lucent Елейдж е решил да потърси нови възможности. Той ще остане на сегашния си пост до 1 април т.г., но до 31 май ще бъде съветник на компанията.

Президентът и главен изпълнителен директор на Nokia Раджийв Сури каза, че Елейдж е бил един от основните поддръжници на придобиването на Alcatel-Lucent и бързата успешна интеграция на огромната корпорация.

Прочетете още: Nokia: Облачни компании обмислят клетъчни услуги

Nokia обяви, е нейната група за мобилни мрежи ще бъде разделена на две отделни, но силно свързани организации. Едната ще е фокусирана върху продукти и решения за мобилни мрежи, а втората – върху услугите.

Марк Руан, главен директор иновации, ще стане президент на бизнес групата за мобилни мрежи и ще отговаря за продукти и решения за 4G, 5G и малки клетки.

Игор Лепринс, сегашен изпълнителен вицепрезидент на Global Services, ще бъде президент на това поделение. Всички промени влизат в сила от 1 април.

„Тези промени се правят за ускоряване изпълнението на нашата стратегия, каза Сури. - Те ще подсилят нашата способност да осигурим стабилни финансови резултати, да постигне ръст при услугите, да посрещнем променящите се нужди на потребителите на мобилни мрежи, да реализираме спестяване на разходите и да дадем възможност за стратегически иновации в целия ни мрежов бизнес.“

Резултатите за последното тримесечие на 2016 г. са далеч от желаното. Продажбите на обединената компания (на база non-IFRS) спаднаха с 13% на годишна база от €7,7 милиарда до €6,7 милиарда, като продажбите на поделението за мрежи са намалели с 14 на сто до €6,1 млрд. Слабите резултати при мрежите се дължи на предизвикателните пазарни условия през последните 3 месеца на миналата година и трудното сравнение със силното финансово тримесечие на Alcatel-Lucent през 2015 г.

Сури каза, че Nokia приключва 2016 г. с голяма промяна – от фокусирана само върху мобилни мрежи, тя сега е покрива широк спектър от фиксирани, мобилни и софтуерни сектори.

Оперативната печалба на обединената компания е €940 млн., или спад с 27% спрямо постигнатите през Q4 2015 г. над €1,3 милиарда. Този спад бе приписан на по-високите разходи в няколко сфери, включително научно-развойно дейност, продажби, администрация, повечето свързани със сделката с Alcatel-Lucent.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас