Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
17 мар
2017
 
 

Представиха официално суперкомпютъра на София Тех Парк

3828 прочитания
Страница 2 от 2

НЕСТУМ в действие

В края на представянето бяха демонстрирани резултати от работата на суперкомпютъра. Десислава Димова, която е част от екипа, осигуряващ работата му, и докторант в СУ, показа две визуализации. Първата бе на преминаване на бъкминстърфулерен (C60 – сферична молекула от 60 въглеродни атома) през пора във фосфолипиден бислой (клетъчна мембрана). Подобни изчисления могат да са полезни при изучаване възможностите на пренос на лекарствени вещества чрез C60, както и изучаване на токсичността на молекулата. Втората визуализация онагледи прилагането на електрично поле върху тънък тоуленов филм. В този случай се изследва механизмът на късане на филма – практика използвана в петролната индустрия.

Десислава Димова

Илиян Манафов, от Държавно предприятие Ръководство въздушно движение (ДП РДВ, BULATSA) пък описа как по-подробните (т.е. с по-висока резолюция) прогнози на времето помагат за намаляването на финансовите загуби и увеличаване на безопасността на самолетните полети.

Показана бе и симулация на запомнено от много столичани метеорологично събитие от лятото на 2014 г. когато силна градушка нанесе доста щети в града. По думите на д-р Стоян Писов моделът бил използван, за да се види дали машината би могла да предсказва твърди валежи. Интересно е да се отбележи, че НЕСТУМ може за 15 сек. да пресъздаде едночасовата метеорологична обстановка в страната с висока разделителна способност. Т.е. 24-часова прогноза може да бъде генерирана за около 6 мин.

Натанаил Стефанов, Николай Витанов, Теодор Седларски, Марин Христов и Асен Ненчев

На събитието присъстваха служебният министър на икономиката Теодор Седларски, новият изпълнителен директор на София Тех Парк, Асен Ненчев, както и Натанаил Стефанов, новият зам.-председател на съвета. На представянето не суперкомпютъра бяха още проф. Марин Христов председател на управителния съвет Сдружението за Научно изследователска и развойна дейност – една от двете организации, формиращи това, което е известно като София Тех Парк и ректор на ТУ-София, и проф. Николай Витанов, заместник-ректор по научно-изследователската и проектна дейност в СУ „Св. Климент Охридски“. Последният обяви лабораторията за „прекрасен пример за сътрудничеството между СУ и ТУ“ и изрази надежда то да се развива и занапред.

Видео, в което друг член на екипа, осигуряващ работата на супер компютъра представя НЕСТУМ:

 
12
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас