Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
15 мар
2017
 
 

Свръхтънка камера може да избави смартфоните от стърчащия обектив

1271 прочитания, 0 коментара

Инженери от германския Фраунхоферов институт е разработил камера модул за мобилни устройства, който може а се побере в тънък смартфон, без стърчащи елементи по корпуса и без компромис при качеството на снимките. На задния панел на много устройства камерите стърчат поради фокусното разстояние на лещите, както и цялостната сглобка на компонента.

Немците обаче предлагат друг подход – тяхната разработка е оборудвана с четири сензора, завъртени на 90 градуса, така че да сочат настрани. Малки огледала пък насочват светлината, идваща отпред или отзад на устройството.

Прототип на камерата бе показан на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Прочетете още: МWC 2017: Смартфони на Meizu ще се зареждат за 20 минути

По думите на Жак Дюпари, старши научен сътрудник в лабораторията по микрооптически системи към института, базовата концепция е била само с една система сензор-огледало. Тя обаче не се е справяла със снимки от близко разстояние и затова е била добавена втора. Това довело до нов проблем – видими дефекти при „съшиването“ на двете изображения. За да го решат инженерите са добавили още една двойка огледала и сензори, така че процесорът на смартфона да може да елиминира грешките.

Инженерите предлагат устройствата да не разполагат с отделни предни или задни камери, а превключването между двата режима да става със завъртане на огледалата на модула. По думите на Дюпари получаваните от модула изображения са съпоставими като качество с тези от съвременните смартфони.

Модулът се прибира в смартфона или таблета, когато не се използва.

Концептуалният модел е с дебалина едва 3,5 мм – два пъти по-малко от съвременните подобни устройства. Резолюцията му пък е 20 мегапиксела и предлага автоматичен фокус и оптична стабилизация.

Според Дюпари концепцията работи добре, но най-големият проблем, който срещат инженерите, е в убеждаването на производителите на смартфони да възприемат подобна радикална промяна, спрямо сега използваните системи.

Разработката идва с допълнително предимство. Когато модулът е прибран в корпуса на устройството той физически не може да снима. Междувременно някои потребители се притесняват, че зловреден код може тайно да активира камерата на техния смартфон и да нима без тяхното знание.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ ПРОЕКТ НА ГОДИНАТА

Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Едуард ван Лейнт: Твърде многото регулации убиват бизнесаЕдуард ван Лейнт: Твърде многото регулации убиват бизнеса

Едуард ван Лейнт е председател и главен изпълнителен директор на EPI Group of Companies. Има над 25 години международен опит в сферата на високите технологии и центрове за данни. Той е основният двигател зад успешното разрастване на EPI в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас