Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
14 мар
2017
 
 

Квантовите компютри са тук, търсят се приложения

1158 прочитания, 0 коментара

След десетилетия на разработка първите квантови компютри най-сетне са тук. Въпросът сега е: Какво да правим с тях?

IBM и D-Wave се опитват да започнат да печелят от своите скъпи продукти, комерсиализирайки услуги. И двете компании са съгласни, че квантовите компютри са различни от традиционните си събратя и не могат да бъдат използвани за всичко.

Квантовият компютър 2000Q на D-Wave разполага с 2000 кюбита.

Прочетете още: Intel се готви за бъдещето с квантов компютър и невроморфен чип

Вместо това тези машини се очаква да намерят приложение там, където сегашните не се справят, като откриването на нови лекарства и изграждането на молекулярни структури. Днешните компютри са добри в намирането на отговори чрез анализиране на информация от набори данни. Квантовите пък могат да дават разширени отговори, изчислявайки и предполагайки наличие на други набори от данни.

Те биха могли да бъдат значително по-бързи и в перспектива евентуално да изместят сегашните компютри и сървъри. Според някои тези машини представляват начин за продължаване развитието на изчислителната техника, тъй като сегашните системи наближават своите физически и структурни лимити.

Прогресът е бавен, но изследователите намират приложения за квантови компютри като D-Wave 2000Q, който разполага с 2000 кюбита, и решението на IBM с 5 кюбита. Двете са базирани на различни технологии, като втората е по-сложна и напреднала от гледна точка на технологията. Системата на D-Wave за т.нар. quantum annealing (математически метод за намиране на екстремуми на функции сред няколко възможни решения) предоставя по-бърз и практичен начин за въвеждане на технологията, предлагайки значително по-висока скорост от съвременните компютри.

Google, NASA и др. организации инсталират D-Wave 2000Q в Изследователския център Еймс на космическата агенция, с цел решението да бъде използвано за изкуствен интелект и машинно обучение. Квантовият компютър трябва да послужи за „оптимизация“, благодарение на възможностите си да намира най-добрите решения на проблеми сред множество възможности. NASA вече е използвала машината на D-Wave за роботизирани мисии в космоса, а Google – за търсене, етикетиране на изображения и гласово разпознаване.

На 13 март автопроизводителят Volkswagen съобщи, че ще използва системата на компанията за моделиране на трафика в Пекин. Създаден е алгоритъм за оптимизиране на придвижването на таксита в града, който да спестява време на пътниците. За проучването са използвани данни от 10 хил. автомобила в китайската столица и помага за осъзнаването на потенциала на квантовите компютри. Софтуерната програма, използвана от Volkswagen, ще бъде показана на изложението CeBIT в Хановер, Германия, следващата седмица.

От D-Wave се надяват да предоставят достъп до своя квантов компютър чрез облака, както правят от IBM със своята програма, наречена Q. Тя бе обявена в началото на март и в рамките ѝ компанията възнамерява да изгради 50-кюбитова система през следващите години, чиито ресурси да са достъпни под формата на услуга.

Квантовият компютър на IBM е насочен към специфични научни приложения, като материалознание и квантова динамика, и е обвързан с използването на класически алгоритми. Например той използва т.нар. Алгоритъм на Гроувър за търсене в неструктурирани масиви. Машината се справя с тази задача много по-бързо от съвременната класическа техника.

Също така компанията се надява нейните услуги да се използват и в области като финансите и икономическото моделиране. IBM предлага безплатна услуга, наречена Quantum Experience, благодарение на която учени могат да изпробват възможностите на 5-кюбитовия компютър.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас