Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 мар
2017
 
 

Всичко, което публикувате онлайн, може и ще бъде използвано срещу вас

Да, ЦРУ може да хакне телевизора ви, но съобщенията ви във Facebook могат наистина да ви навредят.

2670 прочитания
Страница 1 от 4

Днес всеки обсъжда разкритията на Wikileaks, че ЦРУ може да хаква смартфони на Apple и Android, основните PC операционни системи и дори смарт телевизори.

Да, ЦРУ може да хакне телевизора ви, но съобщенията ви във Facebook могат наистина да ви навредят.

Новината предизвика големи вълнения в международните отношения и накара компании като Google и Apple да закърпват пропуски и да коригират проблеми.

Прочетете още: WikiLeaks ще помага на ИТ фирмите да обезоръжат хакерите на ЦРУ

Създаде се паника и несигурност. Оценката за документите на Wikileaks бе "подвеждаща и всяваща паника", според в. New York Times. Пресата се понесе на вълната на паникьорството и разпространи масово дезинформацията. Много от хората днес вярват, че ЦРУ разполага с нещо ново, с невъобразим досега способ да прониква във всичко. На практика обаче документите на Wikileaks разкриват онова, което ние би трябвало да сме осъзнали – ЦРУ събира информация и има инструменти за хакване на неща.

Публикациите за Wikileaks/ЦРУ просто ни напомнят, че всичко, което има камера, микрофон или IP адрес, теоретично може да бъде хакнато. Въпросът е дали ЦРУ ще иска да ви хакне?

„Смятам, че шансовете ЦРУ или всеки друг хакер да гледа или слуша точно вас, лично вас, през вашия смартфон, компютър, телевизор или IP камера, са много ниски. Вероятно никога няма да се случи. А ако се случи, не ми се вярва да бъдете засегнат по някакъв начин“, коментира блогърът Майк Илгън.

Да, предпазни мерки са нужни. Използвайте криптирани комуникации. Не кликвайте върху линкове, изпратени по е-поща от непознати. Покривайте камерата на вашия лаптоп с лепенка, както прави Марк Зукърбърг. Но тревогите и последващите ни действия не трябва да са базирани само на онова, което може да се случи на теория, а на онова, което вероятно би се случило на практика и как това би ви се отразило.

Някои хора се страхуват от акули. И макар че перспективата да бъдете изяден от голямата риба е много ужасяваща и ярка, тя не е много вероятна. На практика пътуването до плажа е много по-опасно от плуването, когато вече сте там.

По същия начин избягвайте да бъдете хакнат. Но по-важното е да предприемете действия и да намалите по-големия риск – нещата, които публикувате в социалните мрежи.

Всичко, което публикувате, може и ще бъде използвано срещу вас.

1 234
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас