Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 мар
2017
 
 

Всичко, което публикувате онлайн, може и ще бъде използвано срещу вас

Да, ЦРУ може да хакне телевизора ви, но съобщенията ви във Facebook могат наистина да ви навредят.

3052 прочитания
Страница 4 от 4

Базиран на данни правителствен контрол на цялото население по китайския метод.

Американският начин е базиран на свободата, което в този случай обаче означава, че корпорациите са свободни да използват социалните мрежи, за да решат на кого да се доверяват. Разработени са софтуерни приложения, които могат да идентифицират акаунтите в социалните медии на всеки човек, да свалят всяка публикация, която е публична, да „профилират“ тези хора на базата на сравнителен анализ. Възможността за използване на данни за категоризиране на хората става огромна с навлизането на изкуствения интелект.

За свръхопростено представяне на неизбежния процес: Всичко, което се знае за вас (да речем вашето име, местоположение, възраст, пол, вашето семейство и приятели и друга информация), ще се подава към системи с изкуствен интелект, които ще сканират социалната мрежа, за да намерят всички ваши профили. След това системата ще копира всеки пост, снимка или коментар, който някога сте публикувал. Изкуственият интелект ще разпознава модели на поведение, ще тълкува снимките и ще прави разбор на коментарите.

Изходният резултат от тези системи ще бъде ваш профил или досие, като те ще съветват потребителите на системите дали да откажат искането ви за виза, да отхвърлят искането ви за кредит, да откажат да ви наемат, да отхвърлят вашите застрахователни претенции, да отклонят вашите предложения за бизнес партньорство и много други.

С други думи изкуственият интелект използва данни от социалните мрежи, за да класифицира хората на базата на това доколко може да им се вярва.

Най-лошата част от това е, че този процес по оценка на доверието се случва скришом, зад завесите. Когато не получите дадена работа или кредит, няма да знаете защо.

Да, ЦРУ може да хакне вашия телевизор. Но вероятно няма да го направи.

Големият риск са социалните медии. Тъй като всичко, което сте публикували, може и ще бъде използвано срещу вас.

Майк Илгън, Computerworld

1234
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас