Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 мар
2017
 
 

Всичко, което публикувате онлайн, може и ще бъде използвано срещу вас

Да, ЦРУ може да хакне телевизора ви, но съобщенията ви във Facebook могат наистина да ви навредят.

1736 прочитания, 0 коментара
Страница 3 от 4

Публикациите в социалните медии разкриват повече, отколкото си мислите

Вашите публикации в социалните медии теоретично са отворена книга за вашите разсъждения, мненията, религията, личността и социални връзки.

Един пример от новините: Facebook тества използването на изкуствен интелект (А.I.) за анализ на публикациите и определяне дали хората имат самоубийствени мисли. Потребителите с подобни наклонности се докладват на общинския екип за евентуална намеса.

Това е доста краен случай, в който компания правилно е обявила публично своя анализ на потребителското мислене на базата на публикации в социалните медии. Възможността чрез тези публикации да бъде засечено дадено настроение се демонстрира от сайта We Feel, който събира настроенията на всеки от Twitter, за да представи картина на глобалното колективно настроение.

Анализът на социалните мнения, чрез които да се разбере какъв човек сте, как мислите, в какво вярвате и колко голям „риск“ сте за различни организации, е на път да се превърне в голям бизнес.

Ето какво ще се случи. „Социалният ви медиен профил“ ще има ново „мрачно“ значение

В близко бъдеще социалните медии и изкуственият интелект ще позволят на всяка организация да класифицира хората на базата на степен на доверие в тях.

Програма на китайското правителство наречена Social Credit System, която в момента е в „бета“ версия, се стреми да класифицира всеки гражданин в страната.

Китайското правителство събира данни за всички граждани въз основа на техните регистрации в правната или криминалната система, финансовата им дейност и дейността им в социалните мрежи. Всички тези данни трябва да се събират, компилират и обработят и в резултат всеки гражданин ще има „социален кредитен рейтинг“. Резултатът ще определи неговите права, привилегии и приемливост в различни сфери.

Макар че тази програма все още е в „детска възраст“, правителството вече забрани на повече от 6,7 милиона човека да летят или да се качват на високоскоростни влакове, тъй като не са си платили дълговете навреме, пише в. Financial Times.

Социалният медиен аспект на всичко това е доста смущаващ. Например публикуването на проправителствени изявления и коментари в социалните мрежи ще вдигне този рейтинг. Публикуването на нещо за Тибет или Далай Лама пък ще го понижи.

Планираният документ, цитиран от в. Wall Street Journal, обобщава целите на Социалната кредитна система: да „позволи на вярното да броди навсякъде под небето, а да затруднява дискредитирания да направи и една-единствена стъпка.“

Контрол според китайския метод

123 4
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас