Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 мар
2017
 
 

Всичко, което публикувате онлайн, може и ще бъде използвано срещу вас

Да, ЦРУ може да хакне телевизора ви, но съобщенията ви във Facebook могат наистина да ви навредят.

1736 прочитания, 0 коментара
Страница 2 от 4

Всичко, което публикувате, може и ще бъде използвано срещу вас.

Politico обяви през декември, че щатското правителство е започнало да иска от някои чужди граждани да предоставят акаунтите си за Twitter, Facebook, Google+, Instagram, LinkedIn и YouTube, така че те да бъдат проверени за следи за терористични връзки. Това искане е направено любезно, като предоставянето на тази информация се иска само от онези, които искат виза, а освен това е опционално.

През последните месеци обаче официални представители на щатската митница са започнали да проверяват акаунти в социалните мрежи и на някои щатски граждани, които също са регистрирани като мюсюлмани при влизането си в страната, но не и по актуални документи. Тези проверки в социалните мрежи могат да разкрият какво са публикували в социалните мрежи пътуващите. Но правителството се опитва да узнае и за частните съобщения.

Министърът на вътрешната сигурност Джон Кели каза в интервю, че администрацията на Тръмп е поискала от пътуващите от определени страни да предоставят списъци с посещавани уебсайтове и онлайн паролите за тях. Митническите власти трябвало „да влязат в тези уебсайтове и да видят какво са търсили там.“ От администрацията на щатската митница са предложили да добавят всички китайски посетители в списъка с онези, от които се иска да разкрият своите профили в социалните мрежи.

Сегашната политика е базирана на религията или националността на пътниците, но е доста повърхностна и на доброволен принцип. Но тенденцията е ясна. Щатското правителство бързо разширява проверките на социалните медии, за да разбере кой е надежден и кой не.

И други държави сякаш следват примера на САЩ, но проверяват социалните мрежи според собствения си национален критерий. Бизнес пътуването ви до Турция може да включва проверка дали не поддържате независимостта на кюрдите. Ваканция в Китай може да включва претърсване на акаунтите ви в социалните мрежи за търговски тайни. Вашият уикенд в Куба може да приключи преди да е започнал, ако агенти на кубинската митница открият туит съобщение отпреди 3 г., присмиващ се на хипстъри с тениски на Че Гевара.

Контролът на социалните медии обаче засяга все повече сфери от живота извън пътуванията.

Между 35% и 50% от служителите, приемащи заявленията за колежите, проверяват акаунтите в социалните медии като част от процеса по подбор.

Някои застрахователни компании проверяват социалните медии, за да разберат дали потребителите водят рискован начин на живот, като в този случай вдигат исканите премии. Някои дори отказват искове, базирайки се на публикации в социалните мрежи.

Проучване на CareerBuilder от миналата година показва, че 60% от служителите преглеждат публикациите в социалните медии на кандидатите, преди да решат дали да ги наемат. Този процент скача до над 75% при ИТ компаниите.

Над 40% от HR мениджърите рутинно проверяват акаунтите в социалните медии на сегашните служители, а една четвърт от тях откриват нещо, което води до различни последващи действия – от порицания до уволнения.

През миналата година шефове на компании са станали обект на интензивна проверка на социалните публикации, според Кен Спрингър, бивш агент на ФБР, а сега президент на Corporate Resolutions, компания, която изпълнява подобни проверки за свои клиенти.

Летвата за приемливи публикации на шефовете е доста висока. Босът на компанията Taylor Gourmet публикувал своя снимка с президента Тръмп, което довело до враждебна акция в социалните медии срещу компанията, според статия в Bloomberg BNA.

Всички тези проверки в социалните медии водят след себе си рискове. Но днешните рискове са нищо в сравнение с онова, което предстои.

Facebook публикациите разкриват повече, отколкото си мислите.

12 34
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас