Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 мар
2017
 
 

Всичко, което публикувате онлайн, може и ще бъде използвано срещу вас

Да, ЦРУ може да хакне телевизора ви, но съобщенията ви във Facebook могат наистина да ви навредят.

3520 прочитания
Страница 1 от 4

Днес всеки обсъжда разкритията на Wikileaks, че ЦРУ може да хаква смартфони на Apple и Android, основните PC операционни системи и дори смарт телевизори.

Да, ЦРУ може да хакне телевизора ви, но съобщенията ви във Facebook могат наистина да ви навредят.

Новината предизвика големи вълнения в международните отношения и накара компании като Google и Apple да закърпват пропуски и да коригират проблеми.

Прочетете още: WikiLeaks ще помага на ИТ фирмите да обезоръжат хакерите на ЦРУ

Създаде се паника и несигурност. Оценката за документите на Wikileaks бе "подвеждаща и всяваща паника", според в. New York Times. Пресата се понесе на вълната на паникьорството и разпространи масово дезинформацията. Много от хората днес вярват, че ЦРУ разполага с нещо ново, с невъобразим досега способ да прониква във всичко. На практика обаче документите на Wikileaks разкриват онова, което ние би трябвало да сме осъзнали – ЦРУ събира информация и има инструменти за хакване на неща.

Публикациите за Wikileaks/ЦРУ просто ни напомнят, че всичко, което има камера, микрофон или IP адрес, теоретично може да бъде хакнато. Въпросът е дали ЦРУ ще иска да ви хакне?

„Смятам, че шансовете ЦРУ или всеки друг хакер да гледа или слуша точно вас, лично вас, през вашия смартфон, компютър, телевизор или IP камера, са много ниски. Вероятно никога няма да се случи. А ако се случи, не ми се вярва да бъдете засегнат по някакъв начин“, коментира блогърът Майк Илгън.

Да, предпазни мерки са нужни. Използвайте криптирани комуникации. Не кликвайте върху линкове, изпратени по е-поща от непознати. Покривайте камерата на вашия лаптоп с лепенка, както прави Марк Зукърбърг. Но тревогите и последващите ни действия не трябва да са базирани само на онова, което може да се случи на теория, а на онова, което вероятно би се случило на практика и как това би ви се отразило.

Някои хора се страхуват от акули. И макар че перспективата да бъдете изяден от голямата риба е много ужасяваща и ярка, тя не е много вероятна. На практика пътуването до плажа е много по-опасно от плуването, когато вече сте там.

По същия начин избягвайте да бъдете хакнат. Но по-важното е да предприемете действия и да намалите по-големия риск – нещата, които публикувате в социалните мрежи.

Всичко, което публикувате, може и ще бъде използвано срещу вас.

1 234
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас