Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сървъри
10 мар
2017
 
 

Microsoft показа Windows Server за ARM с помощта на Qualcomm

3006 прочитания

След като наскоро Microsoft заяви намеренията си да предлага Windows 10 компютри на базата на ARM чипове, използвайки процесори на Qualcomm, сега двете компании заговориха и за сървъри. Tе представиха машина под управлението на Windows Server, базирана на чипове Qualcomm Centriq 2400 по време на конференцията Open Compute Project Summit 2017 в Санта-Клара, САЩ.

Няма информация кога операционната система, поддържаща ARM процесори, ще бъде пусната в обръщение. Засега хардуерът е за вътрешна употреба в Microsoft.

Дънната платка за Centriq 2400 е базирана на дизайна на Project Olympus.

Прочетете още: AMD си сътрудничи с Microsoft за отворена хардуерна облачна платформа

Предлагането на Windows Server с поддръжка на процесорната архитектура ARM е важно събитие. Сегашната демонстрация показва промяна в нагласата на компанията, която през 2011 г. твърдеше, че няма интерес от подобни разработки. По-късно в интернет се появиха слухове за порт на Windows Server 2016 за ARM.

Както версиите за персонални компютри, така и сървърните версии на Windows работят на x86 процесори от Intel и AMD. Междувременно обаче Windows 10 IoT Core и Windows 10 Mobile вече работят на ARM чипове.

Microsoft и Qualcomm си сътрудничат от години за разработката на Centriq 2400. Двете компании планират да продължат съвместната си работа и да предложат нови хардуерни и софтуерни сървърни продукти. Те трябва да осигурят работата на бъдещи облачни услуги от Microsoft.

Intel, която доминира сървърния пазар с дял от над 90 на сто, със сигурност наблюдава случващото се. Съвместната работа с Qualcomm е повече от ясен знак, че редмъндският гигант сериозно обмисля алтернативна архитектура за своя Windows Server.

Qualcomm пък е разработила още хардуер, освен споменатия процесор. Той ще се монтира на дънна платка, поддържаща 48 ядра при стандартен 1U размер. Тя поддържа разнообразни входно-изходни и мрежови интерфейси, както последните протоколи за съхранение на данни.

Сървърът е базиран на нова версия на Project Olympus – отворена облачна хардуерна платформа, разработена от Microsoft заедно с Open Compute Project (OCP).

Междувременно засега ARM сървърите все още не се радват на особен успех въпреки маркетинговия шум, който съпътства темата вече няколко години. Повечето такива процесори произлизат от дизайни, създадени за мобилни устройства. Очаква се тяхното ниско потребление на енергия да намали разходите на центровете за данни.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас