“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | јутсорсинг
10 мар
2017
 
 

»нформационната система на Ѕанка ƒ—  вече е в облака

— тази стъпка банката очаква дългосрочни икономии от 20%.

5367 прочитани€

Ќа 10 март IBM Ѕългари€ и Ѕанка ƒ—  об€виха успешната миграци€ на »“ инфраструктурата на банката към IBM центрове за съхранение на данни.

Ѕанката и IBM имат подписан дългогодишен договор за предостав€не на »“ инфраструктура като услуга (IaaS) чрез центровете за данни на IBM. Ѕанката избра частна облачна платформа, за да трансформира »“ инфраструктурата си за основната банкова информационна система и за да развива нови услуги за своите над три милиона индивидуални и бизнес клиенти. “ова е поредното доказателство за начина, по който финансовите институции създават качествено нов тип иновации като използват »“ инфраструктура като услуга (IaaS).

Ќиколай Ўаламанов, ръководител на управление  ќперативна поддръжка на »“ системи на Ѕанка ƒ— 

ѕрочетете още: ѕроектите в Ќќ» и  омак ћедикал са »“ проекти на годината за 2016 г

ќснована през 1951 г. като ƒържавна спестовна каса, Ѕанка ƒ—  е втората най-гол€ма българска банка по размер на активи, разполага с най-гол€мата клонова мрежа в страната и е лидер по доверие сред потребителите на банкови услуги в Ѕългари€. “ози проект ще помогне на банката да обслужва еднакво добре различни поколени€ клиенти - от поколението Y, което търси предимно мобилни услуги и интернет банкиране, през малки и големи предпри€ти€, които изискват гъвкавост, сигурност и достъпност, до по-възрастното поколение, което тр€бва да има физически достъп до услугите на банката дори в най-отдалечените места на страната.

" ато резултат от партньорството ни с IBM очакваме дългосрочни икономии от пор€дъка на 20%, сподел€ Ќиколай Ўаламанов, ръководител на управление “ќперативна поддръжка на »“ системи”, Ѕанка ƒ— . - ƒори вече усещаме ползите от предприетата стъпка – всекидневната ни статистика показва, че най-критичните приложени€ – системата за електронно банкиране ƒ—  ƒирект и приложението за мобилно банкиране ƒ—  —март – работ€т с 10 до 15% по-бързо."

Ѕанка ƒ—  е дългогодишен клиент на IBM Ѕългари€. “ози договор издига сътрудничеството между двете компании на по-високо ниво, тъй като IBM Cloud предлага висока степен на сигурност при създаването, тестването и внедр€ването на нови услуги. “ова помага на банки като ƒ—  да развиват нови услуги за клиенти с разнородни изисквани€, да скъс€ват сроковете за внедр€ване и всичко това – при подобр€ване на ефективността на информационните системи.

"“ози иновативен проект ще позволи на Ѕанка ƒ—  да се възползва в по-гол€ма степен от когнитивните технологии в бъдеще, сподел€ »гор ѕравица, изпълнителен директор на IBM Ѕългари€. - Ќаши€т подход се основава на най-високи стандарти за работа и сигурност и позвол€ва на организациите да работ€т и надграждат основните си системи и приложени€ по възможно най-ефективни€ и иновативен начин."

—ъгласно договора, IBM ще предостав€ ц€лостната »“ инфраструктура за основната банкова информационна система и за други ключови приложени€ на Ѕанка ƒ—  от своите центрове за съхранение на данни от най-висок клас (IBM Tier III Data) във ¬иена. ”слугите, които IBM ще предостав€, включват управление на сървъри и системи за съхранение на данни, хелп деск, софтуерна поддръжка и др. “ози модел ще позволи на Ѕанка ƒ—  по-гол€ма гъвкавост, по-добри бизнес резултати и по-висока ефективност. –ешението е изц€ло съобразено с регулациите на ≈вропейски€ съюз за свободно движение на данни и е отправна точка в опита, който IBM има в сферата на финансовите услуги.

"“ози стратегически проект ще помогне на наши€ клиент Ѕанка ƒ—  да ускори въвеждането на нови услуги на пазара и да подобри обслужването на своите клиенти, каза ћайкъл ѕайер, изпълнителен директор на IBM за ёгоизточна ≈вропа. - «а своите иновации Ѕанка ƒ—  ще разчита на опита и постижени€та на IBM в облачните технологии, решени€та за анализ и сигурност".

ѕрез 2017 г. Ѕанка ƒ—  ще подкрепи за десети пореден път конкурса “»“ проект на годината”, организиран за четиринадесета година от вестник Computerworld Ѕългари€. 21 кандидатури се включиха в надпреварата през 2016 година, 9 от които се състезаваха в публичната сфера и 12 – в частни€ сектор.

≈“» ≈“»:
Ѕанка ƒ— IBMIaaS
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас