Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
10 мар
2017
 
 

Плановете за 5G мрежи се качиха на скоростния асансьор

Организацията 3GPP одобри плановете, които могат да доведат до мащабни тестове и внедрявания на 5G през 2019 г.

1717 прочитания, 0 коментара

Владимир Владков

Международната организация, която разработва 5G стандарта, одобри ускорена пътна карта, която ще доведат до широкомащабни тестове и внедрявания на 5G мрежи още през 2019 г., вместо през 2020 г.

На срещата в хърватския курорт Дубровник организацията 3GPP подписа работен план за 5G, който редица водещи мобилни оператори и мрежови доставчици подкрепиха миналата седмица по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Той би създал междинна 5G спецификация преди завършването на пълнофункционалния стандарт.

Прочетете още: Преди да има 5G мрежи някои мобилни приложения ще ползват почти 5G

Важно е да осигурим на света по-бързо следващото поколение мобилни мрежи, тъй като потребителите продължават да консумират все повече данни, каза Лоренцо Казача, вицепрезидент за техническите стандарти в Qualcomm. Именно затова компанията му подкрепи междинната спецификация, която се очаква да е готова до края на тази година и да бъде налична чрез софтуерни решения три месеца по-късно.

Qualcomm и други големи играчи приветстваха този план на Мобилния конгрес и само няколко се въздържаха, сред които Nokia и Verizon. Но повече от 40 компании, включително Intel, Ericsson, Huawei и Samsung, поддържат този нов план.

Междинният стандарт Non-Standalone 5G NR (New Radio), ще позволи на разработчиците да създадат 5G оборудване и софтуер, което ще разчита на 4G базираните радиомрежи и опорните инфраструктури за по-добро покритие и управление на мобилността. Окончателният стандарт Standalone 5G NR ще разполага с 5G опорна мрежа. Очаква се това да стане до средата на 2018 г. и до края на същата година този стандарт да е поддържа от софтуерни решения.

Non-Standalone 5G NR ще бъде проектиран за съвместимост с бъдещия стандарт, така че операторите да не заменят пак оборудването при прехода си към пълнофункционални 5G мрежи, добави Казача.

Организацията 3GPP трябва да вземе още доста решения, преди тези спецификации да бъдат съгласувани, нужни са и доста други части от мрежата да заработят заедно, за да могат потребителите да усетят ползите. За разлика от 4G следващият пети мобилен стандарт ще трябва да се справя с казуси като малко времезакъснение за виртуалната реалност и автономните коли плюс свързване на милиони IoT устройства, които не разполагат с достатъчно енергия за връзка през традиционните клетъчни радиовръзки.

В момента се провеждат десетки технологични експерименти, ще има и много други. Ключово постижение се очаква от южнокорейския оператор KT, който трябва да е готов с експериментална мрежа в реални условия по време на Зимните олимпийски игри през следващата година. Тъй като 5G ще ползва много честотни обхвати, които са нови за мобилните оператори, включително споделен 3,5GHz радиоблок в САЩ и милиметрови честотни обхвати като 28GHz и 39GHz в редица други страни, националните регулатори трябва дотогава да са осигурили достъп до този радиочестотен спектър.

При крайните устройства Qualcomm и Intel вече обявиха т.нар. 5G модеми, включително устройства, които могат да работят и на милиметровите честоти, и в по-ниските честотни обхвати.

Оператори и доставчици също имат причина да ускорят разгръщането на 5G. Мрежите по стандарта LTE на практика вече са изградени на повечето места и бизнесът с мрежови решения се сблъсква със застой, твърдят от Dell’Oro Group. Периодът до 2021 г. ще бъде най-лошият 5-годишен период на пазара на системи за радиодостъп (RAN), откакто Dell’Oro следи пазарните тенденции (т.е. началото на 2000 г.). Анализаторите от компанията не очакват възраждане на тези приходи преди старта на реалните 5G внедрявания.

За операторите 5G мрежите са шанс да разширят своите услуги в нови области като Интернет на нещата например. Те отдавна търсят начини да излязат извън обикновената продажба на месечни тарифни планове за смартфони и таблети.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас