Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
09 мар
2017
 
 

Uber получи разрешение да тества автономни коли в Калифорния

Министерството за МПС на щата включи Uber в списъка с още 20 компании, получили разрешение за тестове.

1755 прочитания

Автономните коли на Uber Technologies скоро може да се завърнат в Калифорния, тъй като властите в щата са разрешили на компанията да тества превозните средства. Иновативната компания вече е включена в списъка на Калифорнийското Министерство на моторните превозни средства (DMV) като една от над 20 компании с подобни разрешителни наред с фирми като Waymo, Tesla и Baidu.

Uber получи разрешение да тества автономни коли в Калифорния

Възобновяването на тестовете, които бяха спрени внезапно през декември заради отказа на Uber да вземе разрешение от DMV, отразява значителната промяна в котвърдмпанията, която твърдеше, че нейните превозни средства не се нуждаят от разрешение, тъй като правилата важат за автомобили, които могат да шофират без някой да ги контролира или наблюдава.

Прочетете още: Uber ще дава анонимни данни на градските власти в 450 града

„За нас това е твърде ранен етап и нашите коли не са готови да се движат без човек да ги следи“, заявиха тогава от Uber.

След като започнаха да изпробват своите самоуправляващи се коли, возейки клиенти в Питсбърг през септември, Uber реши през декември да тества автомобилите и в Сан Франциско. Но DMV настоя, че компанията изкарва по пътищата автомобили Volvo XC90, и заплаши със съдебни мерки Uber заради отказа да иска разрешителното, струващо $150.

По-късно Uber пусна „помирителна бележка“, в която посочи, че ще спре опитите за самоуправляващи се автомобили в града и ще работи с държавните регулатори за получаване на правилните разрешения за своите тестови автомобили.

Участието в програмата на щата за този вид разрешителни идва с уговорката, че на властите трябва да бъде докладвано в рамките на 10 работни дни от инцидент, свързан с колите, като данните се публикува онлайн. Uber вероятно не е била привлечена от възможността за споделяне на такива данни на един конкурентен пазар. От експериментаторите също се изисква да представят годишни доклади за отказите на автономния режим, когато има технологична повреда или когато е необходимо незабавно поемане на ръчно управление от съображения за безопасност.

При новите тестове колите на Uber няма да могат да возят пътници по време на пилотния проект, заяви говорителка на компанията. През декември тя предложи да съчетае заявка за uberX в Сан Франциско с услугата „Self-Driving Uber“, ако тя е достъпна. Говорителката обаче не посочи точна дата, от която тестовете ще започнат.

В сряда Uber обеща още нещо на регулаторните органи. Компанията заяви, че ще забрани използването на своята технология Greyball, която е насочена срещу действията на местните регулатори. Инструментът Greyball, което предоставя променен вид на приложението на някои шофьори в много страни, помогна на Uber да избегне службите, които искат да разследват своеобразната таксиметрова услуга, съобщи по-рано този месец в. New York Times.

Главният директор по сигурността на Uber Джо Съливан написа в блога си, че Greyball се използва за много цели, включително тестове на нови функции от служителите, маркетинг задачи, превенция на измами, защита на партньори от физически увреждания, както и за блокиране на пътници, използващи приложението в нарушение на правилата на компанията. Налагането на забраната ще отнеме известно време заради начина, по който системите на компанията са конфигурирани, пише Съливан.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Тод Англин, Progress:  София има страхотна общност от софтуерни разработчициТод Англин, Progress: София има страхотна общност от софтуерни разработчици

Конференцията DevReach се завръща в София, има месец до събитието, а всички билети вече са разпродадени, коментира главният евангелист на Progress.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас