“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
09 мар
2017
 
 

WikiLeaks ще помага на »“ фирмите да обезоръжат хакерите на ÷–”

Ќа 8 март WikiLeaks пусна в Twitter съобщение за тази възможност.

3281 прочитани€

WikiLeaks си спечели много непри€тели заради противоречивите си разкрити€. Ќо в същото време сайтът може би се намира в уникалната позици€ да помогне на технологичните доставчици да защит€т по-добре своите продукти.

WikiLeaks ще помага на »“ фирмите да обезоръжат хакерите на ÷–”

WikiLeaks публикува секретни хакерски инструменти, за които твърди, че са на ÷–”, като с т€х били атакувани е само компютри, а и смартфони, смарт телевизори и други умни устройства.

ѕрочетете още: Apple и Google запушват дупките, използвани от ÷–”

 омпании като Apple и Cisco са прегледали откраднатите документи, за да провер€т за у€звимости, които ÷–” да може да използва. WikiLeaks изглежда може да ускори цели€ процес и да разшири негови€ обхват. —айтът не публикува сорс кода на нито един от хакерските инструменти. Ќо в ср€да WikiLeaks „вдигна мизата“, подсказвайки, че може да сподели чувствителна информаци€ с технологични доставчици, така че те бързо да „закърп€т“ евентуални у€звимости в продуктите си.

„“ехнологичните компании казват, че се нужда€т от повече подробности за техниките на ÷–”, за да ги поправ€т по-бързо. ƒали WikiLeaks тр€бва да работи директно с т€х?“, пише в краткото съобщение на сайта в социалната мрежа.

ƒен по-рано WikiLeaks каза, че се въздържа да сподели публично сорс кода, докато не бъде постигат консенсус относно начина за „анализиране, обезоръжаване и публикуване“ на хакерските инструменти.

—айтът искал да попречи на масовото разпространение на „кибер оръжи€та“ на ÷–”, така че сътрудничеството с технологичните фирми може да ускори обезвреждането им. ќфертата веро€тно н€ма да бъде пренебрегната от компаниите.

„“е ще тр€бва да работ€т с WikiLeaks, каза ƒжейсън ’ейли, изследовател от  олумбийски€ университет, които изучава щатската политика по отношение на разкриването на у€звимости. „ ак ще кажеш на акционер или на потребител, че има информаци€ за сериозен пропуск, но ти не искаш да говориш с WikiLeaks за това?”, каза той.

ƒругата опасност е, че зложелатели може вече също да зна€т за тайните кибер оръжи€ на ÷–”. WikiLeaks не разкри източника, който стои зад откраднатите документи. Ќо спомена, че бивши хакери и сътрудници, работили за щатското правителство, са обмен€ли конфиденциални данни, а н€кой от т€х е дал копирана част от т€х на WikiLeaks.

’ейли обаче посочи, че подозрени€та за тесни връзки на WikiLeak с руски кибер шпиони, буд€т сериозна тревога. ѕриемайки, че откраднатите кибер оръжи€ на ÷–” са истински, ’ейли предполага, че щатското правителство се е намесило и помага на компаниите да поправ€т у€звимостите, свързани с това изтичане. „Ќе ги карайте да търс€т от WikiLeaks информаци€та, каза той. - Ќека го чу€т от щатското правителство, не от руснаците.“

ƒруги експерти по сигурността казват, че е възможно WikiLeaks да държи и други тайни хакерски инструменти, но „изсипаните“ документи не показват нещо обезпокоително. ”ил —трафач, шеф на Sudo Security Group, за€ви, че WikiLeaks в действителност преувеличава възможностите на хакерските инструменти. –азработените от ÷–” средства за проникване в iOS например, показани в документите, са доста остарели и не вършат работа за iOS 10 или по-висока верси€ на операционната система. „ѕродуктите вече са „закърпени“, каза той. - WikiLeaks определено се опитва да подведе хората.”

¬ ср€да Google също об€ви, че е прегледала откраднатите документи и е сигурна, че нейната операционна система Android може „вече да защитава потребителите от много от об€вените за у€звими места.“

— противоречивите разкрити€ сайтът едва ли спечели фенове от ÷–”. „ѕодобни разкрити€ не само застрашават хората и операциите на —јў, но и оборудват нашите противници с инструменти и информаци€, с ко€то те да ни навред€т“, пише в из€вление на разузнавателната агенци€.

IDG News Service

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас