Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
09 мар
2017
 
 

Българска компания стана член на фондацията openHAB

Платформата OpenHAB, чийто член вече е „Мусала софт“, позволява на потребителите да изграждат умни домове и офиси.

3191 прочитания

На 8 март Мусала Софт съобщи, че е станала единствената българска компания, която е член на фондацията openHAB - една от най-развитите платформи с отворен код (open source), която интегрира различни системи и технологии за автоматизация на дома в едно единствено решение, позволяващо унифицирано и централизирано управление на устройства от различни производители. Платформата позволява на потребителите да изграждат умни домове и офиси, като им дава средствата да интегрират множество устройства, както и да изградят логиката на взаимодействие между тях. OpenHAB предоставя наготово няколко разновидности на потребителски интерфейс за браузър и мобилни устройства, чрез които лесно може да се упражнява контрол и мониторинг на устройствата.

openHAB е една от най-развитите платформи с отворен код (open source), която интегрира различни системи и технологии за автоматизация на дома в едно единствено решение, позволяващо унифицирано и централизирано управление на устройства от различни производители

В края на януари Кай Кройцер, основателят на проекта, обяви появата на втората версия на openHAB - openHAB 2.0. Новата версия е базирана на проекта Eclipse SmartHome, който цели да ускори представянето и управлението на повече устройства в контекста на умните домове. Платформата идва с готови интеграции (bindings) за над 130 различни устройства, технологии и протоколи, както и добавки за подобряване на потребителското изживяване. Почти половината от наличните адаптации в openHAB 2.0 използват новата и значително подобрената структура на Eclipse SmartHome. Благодарение на нея се поддържат автоматично откриване и конфигуриране на нови устройства директно през графичния интерфейс. С новата, втора версия, към openHAB се включват още нови производители като AllPlay, Miele@home , Minecraft, Russound, Z-Way , Tesla и др. Повече информация за openHAB и Eclipse SmartHomе платформите можете да откриете в интервю за dev.bg от Димитър Иванов, Team Leader в Мусала Софт.

Прочетете още: Мусала Софт придоби русенския разработчик Върбанов Софт

Фондация openHAB е организация с нестопанска цел с мисията да образова обществеността за възможностите и ползите от безплатни и отворени решения за умен дом

Новата версия на платформата разширява своите възможности за настройка на домашната система чрез подобрения в графичния потребителски интерфейс. Едно от основните нововъведения създава изключително удобство на потребителите да виждат наличните поддържани устройства в своята мрежа и да ги добавят към системата си само чрез едно натискане. Вече са налице и механизми за дефиниране на правила от типа IFTTT(if this, then that), които позволяват на потребителя да дефинира условия за взаимна работа на устройствата. Някои примери за такива правила са запалване на осветлението при засичане на човек в дома, сваляне на щори при силна слънчева светлина, както и контрол на устройства само чрез жестикулации или говор.

Освен стандартния софтуерен пакет, на интернет страницата на проекта могат да бъдат намерени и за готови пакети за устройства като Raspbery Pi, Pine64, QNAP-NAS, както и Docker контейнер за x86 и ARM архитектури. Това прави платформата много по-достъпна за потребители без специализирани ИТ знания, защото системата е инсталирана и конфигурирана за съответните устройства.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас