Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
08 мар
2017
 
 

Потребителите се притесняват от умни домове, знаещи прекалено много

938 прочитания, 0 коментара

Почти две трети от потребителите са притеснение, че устройствата от Интернет на нещата (IoT) могат да „слушат“ техни разговори, съобщи Gartner. Това не е изненадващо, имайки предвид съобщения, като например използването на данни от Amazon Echo за разкриване на престъпление. Разбира се, притесненията далеч не се ограничават само от продуктите за т.нар. умен дом.

Всъщност, според Gartner, повечето потребители не чувстват нужда от това, което им предлагат въпросните устройства. Междувременно от там заключват, че IoT вече са на ниво ранно възприемане в домовете. Данните са от анкета, проведена в Австралия, Великобритания и САЩ през второто полугодие на миналата година. В рамките ѝ е било потърсено мнението на почти 10 хил. души.

Прочетете още: Интернет на нещата идва и ще промени всичко

Свързването на електроуредите един с друг и с интернет има потенциала да улесни живота на потребителите и да направи домовете им по-ефективни. Климатици например биха могли да научават навиците на семейството и да охлаждат или отопляват когато е необходимо. Ако няколко продукта бъда оркестрирани да работят заедно, могат да бъдат изградени сложни пакети от действия като димиране на осветлението, пускане на щорите и прекъсване работата на миялната машина при включване на телевизора. Поне на теория. За да може подобен сценарий да бъде реалност обаче потребителите трябва да са съгласни да плащат, по всяка вероятност на абонаментен принцип, счита анализаторът Аманда Сабиа.

Три четвърти от анкетираните споделят, че предпочитат сами да контролират осветлението и температурата във своя дом. Едва една четвърт са привлечени от идеята устройства да предвиждат техните нужди и да променят средата автоматично. Подобни резултати се отчитат и при избор между ръчен и гласов контрол.

Най-широко използваните умни домашни продукти са предназначение за повишаване на сигурността чрез алармиране а охранителна фирма при наличие на нещо подозрително. Около 18% от анкетираните използват такива продукти, а 11 на сто са инсталирали сами подобни устройства за собствена употреба.

Близо 9% използват IoT продукти за автоматизация и управление разхода на енергия. Това включва управление на осветлението, отоплението и др. електроуреди. Възприемането на такива устройства варира между 5 и 6 процентни пункта в САЩ, където и са създадени повечето решения в сферата.

Домашните системи за сигурност са намерили възможности да бъдат печеливши на базата на абонаменти, но за други продукти това може да е по-трудно. Във Великобритания например 58% от домовете, в които е налице автоматизация, става въпрос за безплатна услуга.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас