“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет на нещата
07 мар
2017
 
 

»нтернет на нещата идва и ще промени всичко

4573 прочитани€
—траница 1 от 2

јлександър √лавчев

Ѕългарските фирми като ц€ло не са готови и често неглижират навлизането на »нтернет на нещата (Internet of things, IoT). —ъщевременно въвеждането на нови регулации от страна на ≈— има потенциала не да навреди, а да увеличи конкурентността на компаниите. IoT а вече е тук и това ще е тема поне 10 г., докато не на дневен ред не дойде следващото ниво – автономността.

“ова са основните изводи от онлайн дискуси€ на тема „»нтернет на нещата – пазар с огромен потенциал и възможности за бизнес“, проведен от технологични€ сайт IDG.BG със съдействието на Hewlett Packard Enterprise (HPE) и “еленор Ѕългари€. ¬ разговора взеха участие: јнатоли ѕешев, »“ директор на „¬иктори€ √руп“; √еорги јпостолов, директор „ѕланиране на производството“ в „јлкомет“; »ван “акев, »“ директор на „√опет “ранс“; ћилка »ванова, старши адвокат в јдвокатско дружество „ƒжингов, √угински,  ючуков и ¬еличков“ и –адослав √еоргиев, технически консултант за мобилност и мрежови технологии за Ѕългари€, –умъни€, јлбани€,  осово, и ћакедони€ на Hewlett Packard Enterprise (HPE).

ѕрочетете още: ”мни складове ще оптимизират търгови€та през 2017 г.

ѕерспективи

»ван “акев»ван “акев определи н€кои данни, като например очаквани€та на Ericsson до 2022 г. приблизително 29 милиарда устройства да са свързани в мрежите, като 18 милиарда от т€х ще са уреди от областта на »нтернет на нещата (IoT), като по-скоро песимистични. —поред него, други анализатори очакват бро€т на свързаните с ћрежата устройства да достигне цели 50 млрд. през следващите 5 г. ѕо-интересното според него обаче е, че само около 15 на сто от т€х ще бъдат от сферата на потребителската електроника.

–адослав √еоргиев посочи, че развитието в момента е в посока автоматизаци€ в на практика всички области, като следващото ниво в този процес автономоността. «а реализирането на подобен сценарий обаче ще са нужни изчислителни капацитети, с които към момента повечето компании не разполагат. Ќагаждането на съвременните решени€ и подходи към новите реалности носи своите позитиви, но и изважда на дневен ред нови предизвикателства.

ћоже да се каже, че развитието в тази насока е неизбежно. ¬ индустриалната сфера например новото ниво на интелигентност, предлагано от »нтернет на нещата (нещо, което неслучайно често се нарича „„етвърта индустриална революц舓), ще позволи сериозно намал€ване на нивото на брак, на непланирани спирани€ на машините и т.н.

√еорги јпостолов—поред наблюдени€та на √еорги јпостолов от фирма „јлкомет“, производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, н€кои родни компании изобщо неглижират развитието в тази посока. ѕо думите му най-често става дума за организации, работещи изключително на местни€ пазар, като подобно недоглеждане може фатално за т€х, въпреки насто€щи€ им успех.

ќт страна на публиката дойде веро€тно очаквани€т въпрос, свързан с това, че много фирми не разполагат с капацитета за дигитализаци€ на дейностите си. ѕо думите на »ван “акев от спедиторската компани€ „√опет “ранс“ обаче, цените на сензорите падат посто€нно, като проблемът по-скоро тр€бва да се търси другаде. —поред него е необходимо изграждане на ц€лостни стратегии за пром€на на процесите, така че предпри€ти€та да се възползват от новото ниво на информираност, което им предлагат технологиите.

–адослав √еоргиев подчерта, че дигитализаци€та тр€бва да се разглежда не като стъпка, а като процес. “.е. въвеждането на сензори и събирането на данни не тр€бва да се разглежда като финал. —поред него вс€ка система търпи развитие, като т€ тр€бва да е съпътствана от добро планиране и качествена поддръжка.

ѕредизвикателства

јнатоли ѕешев

јнатоли ѕешев от хотелиерската група „¬иктори€ √руп“ коментира навлизането на »нтернет на нещата от гледна точка на крайни€ потребител. —поред него вече са налице решени€, които функционално предостав€т нужните услуги, които често обаче могат да се окажат неприложими. ќпитът със смартфоните например показа нагледно как копирането на функционалности от стандартните компютри към мобилните устройства не е най-удачното решение. „ќпрост€ването на функционалността и адаптирането на потребителите разгърна пазара на смартфони“, об€сни той, сподел€йки очаквани€ за подобни процеси и в областта на »нтернет на нещата. ѕо думите му добри примери в тази област дават н€кои производители на автомобили.

—ледва: —игурност и регулации

1 2
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас