Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
06 мар
2017
 
 

Google с антимонополно разследване и в Турция

2085 прочитания

Съветът по конкуренцията в Турция обяви, че започва разследване срещу Google. С тази стъпка държавният орган отменя свое предишно решение и дава нов ход на обвинения за нелоялни практики, касаещи обвързването на онлайн магазина и различни приложения интернет гиганта с операционната система Android.

Първоначалният сигнал до регулатора е подаден през 2015 г. от руската компания Яндекс (Yandex). От там обвиняват Google, че изисква от производителите на смартфони да инсталират предварително на нейните Play Store, Play Services и Mobile Services, както и нейната търсеща машина.

Яндекс е конкурент на Google, предлагайки собствен магазин за приложения за Android, както и мобилни приложения.

Прочетете още: Google се оплака в Руския върховен съд заради наложена глоба

Подобно поведение, разбираемо, би било обезпокоително за Яндекс, която също разполага с магазин за приложения и предлага картови услуги, търсене в интернет и т.н. Руският доставчик подаде подобни оплаквания и в други страни, включително в родината си и в ЕС. Подобно дело бе стартирано и в САЩ от други компании.

Жалбата на Яндекс в Турция бе спряна през декември 2015 г., когато Съветът по конкуренцията постанови, че тя е несъстоятелна, тъй като купувачите на смартфони са свободни да инсталират други приложения. Въпреки това от регулатора поискаха от Google да прекрати практиката да включва в договорите си изисквания за предварително инсталиране на софтуер.

Руснаците обжалваха решението административен съд в Анкара, който през октомври миналата година отмени решението на регулатора.

На 6 март Съветът по конкуренцията взе решение да започне ново разследване на бизнес практиките на Google, Google International, както и на местното маркетингово поделение Google Reklamcılık ve Pazarlama.

Разследването ще проучи дали компанията нарушава турските закони, забраняващи антиконкуренти споразумения, картели и злоупотреби с доминантно положение, заявяват от съвета.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас