“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет на нещата
06 мар
2017
 
 

»зчислени€та мигрират към перифери€та на мрежите заради IoT и 5G

5195 прочитани€

1,5 GB ще е средни€т дневен трафик на обикновени€ потребител на интернет през 2020 г., а световни€т трафик на видео ще достигне 1 PB на ден, предвижда Intel. √ол€ма част от данните ще бъдат генерирани от автономни автомобили, мобилни устройства, както и „неща“ от »нтернет на нещата.

ƒнес все повече информаци€ се събира и се изпраща за обработка в огромни центрове за данни. “ези анализи спомагат за подобр€ването на технологиите за разпознаване на глас и изображени€. —ъщо така те превръщат в реалност самоуправл€ващите се превозно средства.

–азработваните супербързи мрежи за пренос на данни като 5G обещават възможност за захранване на центровете за данни дори с още повече информаци€. ћеждувременно самите сървъри търп€т промени, така че да справ€т с нарастващи€ товар. ќсвен баналното увеличаване на изчислителната мощ това включва и подобр€ване на комуникационните технологии (като Gen-Z, оптични и др.) с цел намал€ване на латентността.

ѕрочетете още: ѕреди да има 5G мрежи н€кои мобилни приложени€ ще ползват почти 5G

 

HPE Edgeline

Ќа —ветовни€ мобилен конгрес (MWC 2017) миналата седмица т.нар. edge processing бе гол€ма тема при доставчиците на инфраструктурни решени€. ќбработката на данни на „по перифери€та“ включва извършване на определени базови действи€ със събираната информаци€ на м€сто. “ова позвол€ва по-бързи мобилни услуги и по-малко натоварване на сървърите.

ѕериферните изчислени€ могат също така да отс€ват информаци€та, изпращайки за обработка само наистина полезната такава. “емата е зараждаща се и по отношение на виртуализаци€та – данните могат да бъдат разпредел€ни на малки пакети и насочвани към правилните сървъри за обработка.

ћного компании на изложението показаха продукти и споделиха идеи в тази насока. ѕовечето доставчици имат сходни цели – по-добър контрол на потоците от информаци€ и по-добро разбиране на данните. –аботата в тази насока е особено важна в светлината на »нтернет на нещата.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) показа своето последно поколение сървъри, предназначено за IoT, наречено Edgeline.  акто личи от името, иде€та е тези машини да бъдат разполагани по перифери€та, където да се случва предварителна обработка, преди информаци€та да бъде изпратена към €дрото. “ези сървъри могат да виртуализират пакети от данни с цел по-добро оползотвор€ване на ресурсите.

Ќапример Edgeline могат да обработват мобилни задачи като реагиране на постове във Facebook и обработка на за€вки за търсене. ѕри нужда от повече изчислителна мощ, като разпознаване на изображени€, процесите се поемат от централизиран дейтацентър.

Dell Edge Gateway 3001

Ќаблизо Dell показа своите сървъри Edge Gateway 3000, също предназначени за IoT приложени€. “ези продукти могат да анализират данни на м€стото на т€хното събиране и да ги препращат към €дрото. Ѕазирани са на последно поколение Atom чипове на Intel, които разполагат с до 16 €дра.

ћоделът 3001 е насочен към сфери като индустриалната автоматизаци€ и енергетиката. 3002 е предназначен приложени€ свързани с транспорта и логистиката и може да бъде монтиран в по-големи превозни средства като камиони. 3003 пък е разработен за нужди като стрийминг на видео, търгови€ и др.

Ubuntu демонстрира н€колко Open Compute Project рутера, оборудвани с възможности за базова обработка на данни. “ези машини на практика представл€ват малки сървъри и позвол€ват намал€ване на натоварването на големите си събрат€. “е са оборудвани със софтуера Ubuntu Snappy Core, който може да се използва за широк кръг от задачи. ѕовече информаци€ за проекта се очаква на Open Compute Project Summit (8-9 март).

ƒруга интересна демонстраци€ на щанда на Ubuntu на MWC 2017 бе на ARM-базиран сървър, извършващ предварителна обработка на данни от 5G мрежи. „иповете в него б€ха Cavium ThunderX2. “е вече намират приложение в мрежово оборудване.

ћощни процесори не са необходими при периферна обработка, но използвани€ за тази цел хардуер тр€бва да може да сравн€ва големи обеми от информаци€.

ѕериферната обработка е важна тема и за автономните превозни средства. ¬изи€та по отношение на тези машини е супербързи сървъри да разпознават изображени€ от камерите и да черта€т карти на маршрута. ќчевидно е обаче, че свързаността не тр€бва да се приема за гарантирана, т.е. автомобилът тр€бва да може да взима решени€ и когато е извън обхват.

Intel и Qualcomm достав€т продукти за автомобили, разчетени именно за такива сценарии. ѕървата от двете предлага FPGA (програмируема логическа матрица) за автомобили, а втората – разчита на DSP (процесор за обработка на сигнали).

ѕериферните изчислени€ се превръщат в приоритет и за телекомите, които търс€т начини да добав€т гъвкавост в своите услуги. ёжнокорейски€т SK Telekom например изпробва разпределение на изчислителните ресурси за виртуализиране на мрежата си.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас