Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
05 мар
2017
 
 

Robocar ще се състезава с други коли с изкуствен интелект

Над 100 компании се интересуват от участие в бъдещо състезание Roborace, но то може да се случи едва след 2 г.

4405 прочитания

Robocar на пръв поглед прилича на традиционен състезателен болид, но ако се вгледате, ще видите, че в него няма кабина или волан. Това е така, защото шофьорът е цифров, или по-точно програма за изкуствен интелект.

Над 100 компании се интересуват от участие в бъдещо състезание Roborace, но то може да се случи едва след 2 г.

Огромно количество датчиците са разпръснати из целия тежащ 975 кг корпус на колата, помагайки й да усеща околната среда. Те включват 5 LIDAR, 2 радара, 18 ултразвукови датчика, 2 оптични датчика за скорост и 6 камери с изкуствен интелект.

Прочетете още: Sony и Linе може да обединят сили за потребителски устройства с AI

Получаването на смислено съобщение от всички тези данни може да изглежда сложно, но шефът на Roborace Денис Свердлов, каза, че това не е по-различно от истински шофьор. "Какво е безпилотна кола? Това е кола, която има колела. Тя получава данни от датчици, анализира ги, подава команди на волана или на кормилната система, спирачки и ускоряване. Точно като при човека. Ние получаваме данни от нашите сензори, вземаме решение и даваме команди. Така че при този тип неща е същото“, каза Свредлов.

Идеята е следната. Robocar ще снабдява отборите със състезателни коли, като всички ще имат един и същи хардуер. След това софтуерните инженери ще разработят свои собствени алгоритми, за да управляват AI агента. Свредлов го описва като битка между интелектите, а не само бляскаво състезание между две безпилотни коли.

Ние всички вярваме, че бъдещето на автомобилната индустрия ще бъде безпилотно, електрическо и свързано, няма съмнение... Всички смятат, че това е бъдещето. Обикновено в индустрия като тази ще ви трябват състезания, където да тествате, да изучавате, да получавате знания и да развивате тези технологии, които могат да се върнат обратно в пътническите автомобили. И то не съществува, не е съществувало. Сега то съществува, така е създадохме Roborace, което е мястото, платформата, където това ще се случи", добавя шефът на Roborace.

В това безпилотно и свързано бъдеще дали има място за хората в автомобилните състезания? Главният проектант на Robocar Даниел Саймън изглежда мисли така. “За мен това все още е много човешко, това състезание трябва да е честно ... хората ще напишат код, така че имаме две коли, приближаващи до завоя, единият отбор може да си мисли ... би било по-умно нашата кола да намали и отвори място на другата, защото ние ще изчакаме до края, искаме да играем на сигурно. А другият отбор може да се окаже по-смел и да си каже, колата ни винаги ще "натиска" и се надяваме да стигне до края. "

Свредлов каза, че вече има 100 компании, интересуващи се да вземат участие в Roborace, но признава, че технологията за изкуствен интелект вероятно няма да е готова поне още 2 г

Разбира се, това не пречи на Саймън да мечтае за нещо велико. „Мисля, че идва новото поколение, което ще бъде наистина ентусиазирано от роботите. Те ще имат характери. Те може би ще говорят. Те ще издават звуци. И за да бъда честен, един ден си ги представям да ходят с по-мека кожа. Може би те ще върнат в бокса и ще са напълно изтощени, ще дишат тежко. Това е едва началото на нещата“,казва той.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас