Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
02 мар
2017
 
 

Intel показа умни градове в непрестанна комуникация

Киоск, дрон и дори улична лампа има какво да си кажат помежду си.

1886 прочитания, 0 коментара

Intel показа бъдещето на умните градове на Световния мобилен конгрес в Барселона, като то означава винаги нащрек, непрекъснато общуващ жив организъм. Това изглежда малко плашещо, но очевидните ползи за много повече – подобрен уличен трафик, по-добра информация, може би и по-бърза реакция на екипите за спешна помощ. Поне това показват част от демонстрациите на компанията.

Киоск, дрон и дори улична лампа има какво да си кажат помежду си.

Традиционна улична лампа разполага с пръстен от камери, разположени под осветителните тела. Данните от камерите могат да бъдат използвани от властите, които да вземат информирани решения за пътния трафик. А монтираните по-надолу хотспот системи може да са част от Wi-Fi проект, обхващащ целия град.

Прочетете още: 5G инициатива на Ericsson и Intel ще проучва индустриалния IoT

Цялата тази сложна структура не е по-висока от стандартното улично осветление, но заема много по-повече „въздушно“ пространство. Тя обаче подобрява значително видеонаблюднието. Камерите могат да изпращат данните до общинските власти, а те, от своя страна, да общуват с гражданите чрез два дисплея, разположени така, че да се виждат от разстояние. Дисплеите могат и да показват реклами. В долната част на структурата трети дисплей би изпълнявал ролята на информационен киоск или линия за връзка с местната власт.

Добрите комуникации са много важни при спешни случаи. При трета демонстрация Intel показа как няколко от нейните експериментални дронове могат да „пренасят“ клетки от мобилна мрежа при големи бедствие (често в отдалечени райони), осигурявайки по-добро покритие на мобилните услуги. Същата свързаност може да позволи на дрона да направи снимки на бедствието и да ги прати директно до първите отзовали се екипи за спешна помощ, така че те да планират спасителните си дейности.

От тези демонстрации е ясно, че за умните градове ще е нужда интелигентна инфраструктура и повсеместна високоскоростна свързаност. Градските управи са прочути с бавната си адаптация с изключение няколко пионери в областта, така че е интересно да се види кои ще заложат на подобни решения.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас