“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
28 фев
2017
 
 

–осен ѕлевнелиев получи —пециалната награда на Ѕј»“ за 2016 г.

Ѕраншовата асоциаци€ връчи общо 12 награди на отличаващи се иновативни проекти и организации.

3405 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

–осен ѕлевнелиев, президент на Ѕългари€ в периода 22 €нуари 2012 – 22 €нуари 2017 г., получи —пециалната награда на Ѕј»“ за особени заслуги към развитието на » “ технологиите у нас. Ќаградата бе връчена на –осен ѕлевнелиев от вицепрезидента на –епублика Ѕългари€ »ли€на …отова на специална церемони€, проведена под патронажа на ѕрезидента на Ѕългари€ –умен –адев.

Ѕраншовата асоциаци€ връчи общо 12 награди на отличаващи се иноваивни проекти и организации.

ѕрочетете още: Ќоминираха кандидатите за ДЌаградите на Ѕј»“У за 2016 г.

„Ќаградата e присъдена на –осен ѕлевнелиев за посто€нната подкрепа, ко€то получаваше българската »“ индустри€ през цели€ му мандат, за целенасочената му работа за позиционирането на Ѕългари€ и —офи€ като регионален хъб на високи технологии и иновации, за безрезервната му подкрепа на родните таланти в областта на математиката, физиката, програмирането и компютърните науки“, са част от мотивите за избора на носител€ на тазгодишната специална награда на »“ асоциаци€та.

Ќаградата бе връчена на –осен ѕлевнелиев от вицепрезидентa на –епублика Ѕългари€ »ли€на …отова на специална церемони€, проведена под патронажа на ѕрезидента на Ѕългари€ –умен –адев.

„√орда съм, че наши сънародници са сред водещите специалисти в » “ сферата. Ќеслучайно един от първите патронажи, приет от държавни€ глава, е именно този в сферата на информационните технологии. јко Ѕългари€ иска да е сред икономическите и политическите лидери, тр€бва да изгражда специалисти и да подпомага техни€ професионален успех тук в родината ни“, каза вицепрезидентът »ли€на …отова при откриването на церемони€та.

“ова, че сегашни€т вицепрезидент и бивши€ президент са заедно с вас на сцената, показва каква е тази рецепта - приемственост и надграждане по път€ на смислените приоритети, подчерта още –осен ѕлевнелиев.

„ќгромна чест е да бъда заедно с вас, посочи –осен ѕлевнелиев при приемането на статуетката. - ¬ Ѕългари€ създадохме първата иновационна система на Ѕалканите, създала най-гол€м брой работни места в индустри€ с висока добавена стойност – над 16 хил€ди нови добре платени специалисти. ѕрез последните години всички показахме най-важната част от формулата за успеха на Ѕългари€ – да пов€рваме в себе си. “ова, че сегашни€т вицепрезидент и бивши€т президент са заедно с вас на сцената показва каква е тази рецепта - приемственост и надграждане по път€ на смислените приоритети, подчерта още –осен ѕлевнелиев. - Ќаградите на Ѕј»“ показват, че макар и малка, сме глобална наци€ със сво€ цел, свой приоритет“, допълни той. —поред ѕлевнелиев е важно всички части от обществото да продължат да са обединени около този приоритет - и президентска институци€, и правителство, и медии, и кметове, и предприемачи, и стартиращи фирми, които тепърва ще се развиват, и големи компании, които са имали свои мечти и вече са стигнали далече. — общи усили€ остав€ме младите хора, ориентирани към тези бизнеси от бъдещето в Ѕългари€, подпомагани и от венчър фондове, и от университети.

Ќалице е поредната индустриална революци€. ѕреди 4 г. »“ не бе в центъра на живота, но днес »“ технологиите са интегрална част от ц€лата икономика. ¬ тази променена среда има нужда от променени приоритети - дали да развиваме индустри€ отпреди 15 г., или да преоценим приоритетите, да сложим акцент на една високотехнологична индустри€, ко€то да издърпа ц€лата икономика. “ова е индустри€ с висока добавена стойност, с висока средна заплата и близки до максималните вноски в ƒќќ“, коментира ѕетър »ванов, председател на ”— на Ѕј»“ и председател на журито на конкурса. —поред него, »“ индустри€та има нужда да се развива в устойчива среда, като плоски€т данък е една от причините за привличане на бизнеси, отворили много нови работни места и стимулиращи създаването на средна класа. „ћладежите са бъдещето на »“ сектора в Ѕългари€. «аедно с всички институции тр€бва да продължим да създаваме добре платени работни места, да осигур€ваме кариерно развитие на млади хора, а тези работни места ще донесат 3 до 5 % увеличение на Ѕ¬ѕ на Ѕългар舓, добави ѕетър »ванов.

ќтличените образователни инициативи

—лужебни€т вицепремиер по европейските фондове ћалина  румова връчи ∆урналистическата награда на …оанна Ќиколова, водещ на предаването "Ѕизнес старт" на Bloomberg TV Ѕългари€.

ѕроф. Ќиколай ƒенков, служебен министър на образованието и науката, даде отличието в новата категори€ "»нтернет на нещата" на » “ клуб към “”-—офи€. Ќаградата поощр€ва екип от студенти, които през миналата година са разработили проекта Adept. Adept е ц€лостна платформа за оценка и подобрение на физическото здраве, ко€то се състои от 2 основни част – изометричен стик и мобилно приложение (засега за iOS устройства). »де€та е разработена след интересно предизвикателство от Ќј—ј, които търс€т уникално решение за подобр€ване на начина, по който астронавтите тренират в  осмоса, като това решение тр€бва да е удобно и приспособимо. Ќј—ј е дала най-висока оценка на iOS приложението Adept Health (интегрирано и с Apple Health) за най-доброто фитнес решение за астронавтите.

Ќиколай ƒенков, служебен министър на образованието и науката, даде отличието в новата категори€ "»нтернет на нещата" на » “ клуб към “”-—офи€.

ёрий √енов, изпълнителен директор на Ѕанка ƒ— , връчи ћладежката награда на «вездин Ѕесарабов, ученик от 10-и клас в Ќѕћ√, за разработени€ от него проект и прототип „ArduWrite - автоматизаци€ на персонализиран човешки ръкопис“.

«вездин Ѕесарабов, ученик от 10-и клас в Ќѕћ√, получи ћладежката награда на Ѕј»“ за 2016 г.

ќбразователната награда бе присъдена на —офтуерен университет ќќƒ заради най-мащабната частна образователна инициатива за провеждане на курс по програмиране в 28 града в страната, както и развиване на програма за дигитален маркетинг и програмиране за деца. —татуетката бе връчена от ¬ладимир —тоев – генерален директор на Ћирекс Ѕългари€, на —ветлин Ќаков. „Ќие сме отворени за сътрудничество към всички компании и организации, които искат да са част от каузата. ѕланираме да правим национална »“ гимназ舓, за€ви Ќаков.

¬ладимир —тоев, генерален директор на Ћирекс Ѕългари€, връчи ќбразователната награда на Ѕј»“ на —ветлин Ќаков

“ази награда е за онези, които са реализирали най-добрите идеи да помогнат на младежите да се запал€т за технологиите, да ги научат и да ги прилагат в Ѕългари€, коментира —тоев. - —лед роботизаци€та идва времето, в което никой н€ма да знае от какви специалисти ще има нужда на пазара. ƒнес тр€бва да се научим и да кодираме, но и да не забрав€ме да мечтаем“, допълни шефът на Ћирекс Ѕългари€.

Ќаградите за обществени€ сектор

ћилчо Ѕоров, председател на  онтролни€ съвет на Ѕј»“, об€ви победител€ в категори€ "ƒържавна администраци€". “ова е порталът на Ќационални€ съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. „ќтдавна говорим за е-услуги, важни са за ц€лото общество. Ќаградени€т проект е за внедрени е-услуги, които позвол€ват всеки гражданин, клиент на аптека, да получи информаци€ за това кои лекарства напълно или частично се заплащат от Ќ«ќ , и кои са с най-ниска цена в съответната група. √ражданите могат да провер€т още лекарствата за конкретно забол€ване, конкретна доза, лекарствена група и др. —истемата предостав€ услуги и за бизнеса, като над 60% от документаци€та постъпва онлайн. „—ъздадените регистри служат като платформа за Ќ«ќ , ћинистерство на здравеопазването и други организации. “е подпомагат всички здравни заведени€ в Ѕългари€. —истемата се нуждае от надграждане, но показва бъдещето на е-здравеопазването у нас“, каза ръководител€т на проекта —тоева.

»зпълнителни€т директор на Ѕългарската агенци€ за инвестиции —тамен янев връчи наградата в категори€ „ќбщинска администрац舓 на —толична община - направление "јрхитектура и градоустройство". —татуетката получи главни€т архитект на —офи€ «дравко «дравков. ѕотребителите на сайта имат възможност лесно да намират данни по различни критерии, оптимизирана е визуализаци€та на големи обеми от данни, които се предостав€т публично. «а целите на устойчивост и мултипликаци€ на проекта са използвани софтуери с отворен код, система за управление на съдържанието (CMS) и облачни услуги.

»зпълнителни€т директор на Ѕългарската агенци€ за инвестиции —тамен янев връчи наградата в категори€ „ќбщинска администрац舓 на —толична община - направление "јрхитектура и градоустройство". —татуетката получи главни€т архитект на —офи€ «дравко «дравков

» корпоративните отличи€

Ќаградата на Ѕј»“ за  орпоративна и социална отговорност бе присъдена на ћусала —офт за технологичната конференци€ Muffin, ко€то събира над 2000 софтуерни инженери и »“ специалисти в Ѕългари€ и ћакедони€. Ќаградата бе връчена от ‘илип ”гринов от Telus International ≈вропа на —тефка ќгн€нова от ћусала —офт.

Ќаградата бе връчена от ‘илип ”гринов от Tellus International ≈вропа на —тефка ќгн€нова от ћусала —офт.

«а стартираща компани€ на 2016 г. бе об€вена Tickey Mobile Solutions за мобилното приложение, с което пътниците могат да купуват и валидират билет само с един клик на телефона си (засега за платформата Android), което вече работи в столичното метро.

«а стартираща компани€ на 2016 г. бе об€вена Tickey Mobile Solutions

¬ категори€та на мобилните решени€ отличието на Ѕј»“ за 2016 г. бе дадено на јлтерко –оботикс за проекта за умен дом Shelly, който позвол€ва дистанционно контролиране на осветлението, електроуредите в дома, а също така машините и инсталациите в промишлени сгради.

—татуетката за развлекателен софтуер бе дадена от ќлга —тоичкова от —офи€ ≈ърпорт ÷ентър на младата фирма ”афуу за 3D детска мобилна мултиплейърна платформа с образователен характер, ко€то включва технологичната иноваци€ на Google за виртуална реалност за мобилни устройства.

Ќаградата за значителен корпоративен » “ проект бе присъдена на VMware Ѕългари€ за услуга, чрез ко€то се възстанов€ват информационни системи в случай на бедстви€ и аварии. ѕроектът предлага решение, разработено в Ѕългари€, базирано на облачни технологии, което вече е внедрено в град јвондейл, —јў. ќтличието бе връчено от ÷ветан ћутавчиев, изпълнителен директор на “елелинк.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас