Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
28 фев
2017
 
 

20-те най-големи технологични сделки, обявени през 2016 г.

4452 прочитания
Страница 1 от 3

Александър Главчев 

Миналата година бе особено богата на разнообразни „технологични“ придобивания и сливания. Според анализатора Dealogic общата им стойност в световен мащаб възлиза на 619,9 млрд. долара. 2017 г. също се очаква да е силна в това отношение, смятат анализаторите от Cooley. От там предвиждат „продължаване на фокусирането на частен капитал в областта на технологиите, а големи компании ще поддържат конкурентоспособността си обстановка на сближаване на различни бизнес сектори“.

Прочетете още: Toshiba обмисля отделяне на производството на памети

Междувременно Computerworld Bulgaria е приготвил на читателите си списък с 20-те най-големи технологични сделки на 2016 г.:

1. AT&T и Time Warner: $85,4 млрд.

Обединението на двете компании ще събере на едно място медийното съдържание на Time Warner, която разполага и с филмово студио, с мрежата за разпространение на мобилни услуги, широколентов интернет достъп и телевизия на AT&T, и има абонати в САЩ, Мексико и Латинска Америка. Според телекома сделката ще позволи на компанията да се превърне в първия доставчик на мобилни услуги, който ще може да се конкурира с „кабелните“ доставчици в национален мащаб. Потенциалното сливане обаче предизвика и коментари, че представлява прекалено висока концентрация на медийна власт в ръцете на твърде ограничен кръг от хора.

2. Qualcomm и NXP Semiconductors: $47 млрд.

Qualcomm си купува излаз на нови пазари, чрез което да намали зависимостта си от изпадащата в стагнация смартфон-индустрия. NXP доставя процесори, използвани при разработката на информационно-развлекателни системи за автомобили. Освен това компанията предлага и микро контролери, идентификационни чипове, мрежови процесори и радиочестотни усилватели. Очаква се сделката да укрепи позициите на Qualcomm в области като свързания автомобили и Интернет на нещата. През декември 2015 г. самата NXP приключи процес по придобиване на друга компания – Freescale Semiconductor.

3. SoftBank и ARM: $32 млрд.

Японската SoftBank възнамерява да печели от нарастващото търсене на процесори, технологии за Интернет на нещата, както и от сферата на мобилните устройства. ARM се радва на успехи при разработката на полупроводници за джобни устройства, едно от основните изисквания, по отношение на които е ниското потребление на енергия. От SoftBank възнамеряват да запазят седалището на ARM в Кеймбридж, Великобритания, но и смятат да удвоят броя на служителите на компанията в страната през следващите 5 г., както и да увеличат служителите, работещи в чужбина. Придобиването ще позволи на SoftBank да се установи на мобилния пазар, където ще е важен доставчик на някои от най-известните марки в технологичната индустрия.

4. Microsoft и LinkedIn: $26,2 млрд.

Резултатът от сделката ще е любопитен – обединение на най-голямата корпоративно насочена социална мрежа с една от най-едрите софтуерни компании. Разбира се, социалният елемент далеч не е основното – в ядрото си LinkedIn е мрежа за бизнес контакти. В резултат на придобиването Microsoft получава достъп продукти като услуга за споделяне на презентации SlideShare и услугата за обучения Lynda.com. Една от причините LinkedIn да е апетитна хапка за редмъндския гигант е, че социалната мрежа може да позволи разширяване софтуерното портфолио, което нейните потребители достъпват по време на работата си. Microsoft вижда бъдеще, в което всеки LinkedIn профил е свързан нейните приложения за продуктивност.

5. Analog Devices и Linear Technology: $14,8 млрд.

Американският производител на чипове Analog Devices е един от най-старите в бранша. Той предлага конвертори за данни и чипове, които превръщат реални неща – като например натискане на бутон или звуци – в електронни сигнали. Покупката на Linear Technology ще даде на компанията достъп до пазара за чипове, които контролират захранването. Големият залог обаче е Интернет на нещата – нова комуникационна реалност, която ще доведе до вграждане на сензори в най-разнообразни „неща“ – от индустриални машини до продукти oт бита.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас