Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
28 фев
2017
 
 

20-те най-големи технологични сделки, обявени през 2016 г.

1831 прочитания, 0 коментара
Страница 1 от 3

Александър Главчев 

Миналата година бе особено богата на разнообразни „технологични“ придобивания и сливания. Според анализатора Dealogic общата им стойност в световен мащаб възлиза на 619,9 млрд. долара. 2017 г. също се очаква да е силна в това отношение, смятат анализаторите от Cooley. От там предвиждат „продължаване на фокусирането на частен капитал в областта на технологиите, а големи компании ще поддържат конкурентоспособността си обстановка на сближаване на различни бизнес сектори“.

Прочетете още: Toshiba обмисля отделяне на производството на памети

Междувременно Computerworld Bulgaria е приготвил на читателите си списък с 20-те най-големи технологични сделки на 2016 г.:

1. AT&T и Time Warner: $85,4 млрд.

Обединението на двете компании ще събере на едно място медийното съдържание на Time Warner, която разполага и с филмово студио, с мрежата за разпространение на мобилни услуги, широколентов интернет достъп и телевизия на AT&T, и има абонати в САЩ, Мексико и Латинска Америка. Според телекома сделката ще позволи на компанията да се превърне в първия доставчик на мобилни услуги, който ще може да се конкурира с „кабелните“ доставчици в национален мащаб. Потенциалното сливане обаче предизвика и коментари, че представлява прекалено висока концентрация на медийна власт в ръцете на твърде ограничен кръг от хора.

2. Qualcomm и NXP Semiconductors: $47 млрд.

Qualcomm си купува излаз на нови пазари, чрез което да намали зависимостта си от изпадащата в стагнация смартфон-индустрия. NXP доставя процесори, използвани при разработката на информационно-развлекателни системи за автомобили. Освен това компанията предлага и микро контролери, идентификационни чипове, мрежови процесори и радиочестотни усилватели. Очаква се сделката да укрепи позициите на Qualcomm в области като свързания автомобили и Интернет на нещата. През декември 2015 г. самата NXP приключи процес по придобиване на друга компания – Freescale Semiconductor.

3. SoftBank и ARM: $32 млрд.

Японската SoftBank възнамерява да печели от нарастващото търсене на процесори, технологии за Интернет на нещата, както и от сферата на мобилните устройства. ARM се радва на успехи при разработката на полупроводници за джобни устройства, едно от основните изисквания, по отношение на които е ниското потребление на енергия. От SoftBank възнамеряват да запазят седалището на ARM в Кеймбридж, Великобритания, но и смятат да удвоят броя на служителите на компанията в страната през следващите 5 г., както и да увеличат служителите, работещи в чужбина. Придобиването ще позволи на SoftBank да се установи на мобилния пазар, където ще е важен доставчик на някои от най-известните марки в технологичната индустрия.

4. Microsoft и LinkedIn: $26,2 млрд.

Резултатът от сделката ще е любопитен – обединение на най-голямата корпоративно насочена социална мрежа с една от най-едрите софтуерни компании. Разбира се, социалният елемент далеч не е основното – в ядрото си LinkedIn е мрежа за бизнес контакти. В резултат на придобиването Microsoft получава достъп продукти като услуга за споделяне на презентации SlideShare и услугата за обучения Lynda.com. Една от причините LinkedIn да е апетитна хапка за редмъндския гигант е, че социалната мрежа може да позволи разширяване софтуерното портфолио, което нейните потребители достъпват по време на работата си. Microsoft вижда бъдеще, в което всеки LinkedIn профил е свързан нейните приложения за продуктивност.

5. Analog Devices и Linear Technology: $14,8 млрд.

Американският производител на чипове Analog Devices е един от най-старите в бранша. Той предлага конвертори за данни и чипове, които превръщат реални неща – като например натискане на бутон или звуци – в електронни сигнали. Покупката на Linear Technology ще даде на компанията достъп до пазара за чипове, които контролират захранването. Големият залог обаче е Интернет на нещата – нова комуникационна реалност, която ще доведе до вграждане на сензори в най-разнообразни „неща“ – от индустриални машини до продукти oт бита.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас