Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
28 фев
2017
 
 

Jolla разработи версия на алтернативната ОС Sailfish за Sony Xperia

Финландският разработчик Jolla получи и $250 млн. за разработката на китайска версия на своята операционна система с отворен код.

2258 прочитания

Владимир Владков

Ако сте фен на мобилната ОС с отворен код Sailfish, алтернатива на Android, Мобилният конгрес в Барселона предложи няколко добри новини. Jolla, финландският разработчик на мобилната платформа (отчасти Linux, отчасти Android, но като цяло базирана на проекта на Nokia MeeGo), обяви , че ще пусне официална версия на своята ОС за няколко смартфона Sony Xperia. Новината бе съобщена на пресконференция на компанията на Мобилния конгрес, като добавянето на голяма марка към списъка с поддържани устройства дава надежди за оцеляване на платформата.

Прочетете още: Алтернативата за мобилна ОС съвсем умря със затъването на Sailfish

Финландският разработчик Jolla получи и $250 млн. за разработката на китайска версия на своята операционна система с отворен код.

Първото устройство, което ще работи със Sailfish, или поне първото, което бе показано на щанда на Jolla, e Xperia X. Jolla заяви, че ще има и други съвместими модели, но e избрала за демонстрациите Xperia X. Разбира се, Sailfish технически е достъпна за много устройства, ако искате да работите с неофициална версия, но този път Jolla си сътрудничи със Sony и нейната платформа за отворени устройства, постигайки по-добра съвместимост.

Новината представлява нова възможност за партньорите на Jolla и общността от лоялни последователи. Потребителите на Sailfish по света скоро ще могат да използват модерния мобилен хардуер на Sony в своите проекти, тъй като програмата Open Devices на Sony ще предложи на разработчиците шанса да експериментират с нови мощни телефони, базирани Sailfish.

В друго съобщение Jolla обяви, че е подписала споразумение с неназован китайски консорциум за създаването на местна операционна система, базирана на Sailfish OS. Консорциумът планира да инвестира $250 млн. в Jolla, за да помогне за разработката на този продукт за китайския пазар. Тази новина се появява месеци след като Jolla разкри, че Sailfish ще стане първата мобилна операционна система, която ще бъде сертифицирана за корпоративна употреба от руското правителство.

Тези разработки в комбинация с поддръжката за Sony Xperia могат да направят финландската платформа малко по-жизнеспособен конкурент на Android, особено на големи пазари като Китай и Русия. Ще бъде интересно да видим, дали Jolla ще може да се възползва и да „отхапе“ пазарен дял от ОС на Google.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас