Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
27 фев
2017
 
 

NTT DoCoMo демонстрира VR управление на роботи през 5G

Прототипна 5G радиовръзка постигна 15 Gbps по време на демонстрацията.

3416 прочитания

Следващото поколение мобилни мрежи 5G обещава на потребителите много бързо сваляне на големи файлове, но новата комуникационна технология е „обречена“ да предоставя сериозни предимства и на бизнеса, осигурявайки нови начини на използване на клетъчните мрежи.

На Световния мобилен конгрес в Барселона японският оператор NTT DoCoMo демонстрира един от възможните сценарии – отдалечен контрол на роботи през безжична система за виртуална реалност.

В единия край на щанда на компанията е създадена симулация на фабрична зала с 3 робота. Тази площ е заобиколена от четири 3D камери за възприемане на дълбочина, които заедно предоставят достатъчно видео информация за поглъщаща 360-градусова виртуална реалност.

Прочетете още: MWC2017: Sprint и Ericsson с LTE TDD демонстрация на живо на 1 Gbps

Това 3D видео, което генерира около 700Mbps данни, се изпраща през 5G радиовръзка до приемник, който го обработва и захранва с него VR шлем. Радиовръзката работи на няколко метра в пренаселения етаж на експото, но въпреки това успя да постигне максимален капацитет от 15Gbps – това е многократно по-бързо от най-бързите днешни 4G мрежи.

Чифт 5G радио антени на Ericsson се използват за демонстрацията на NTT DoCoMo на Световния мобилен конгрес в Барселона, 27 февруари 2017 г.

Чифт 5G радио антени на Ericsson се използват за демонстрацията на NTT DoCoMo на Световния мобилен конгрес в Барселона, 27 февруари 2017 г. Снимка: Мартин Уилямс, IDG News Service

И ако управлението на роботи чрез виртуална реалност прилича на „далечна мечта“, измислена от мобилен оператор, трябва да имате предвид, че Япония в момента се бори с извеждането от експлоатация на атомната централа край Фукушима.

Нивата на радиация вътре в трите реактора, които се стопиха при аварията, са толкова високи, че само роботи могат да влязат там. Работата обаче е много бавна, защото инженерите все още се опитват да си представят реалните условия вътре и се налага внимателно да насочват роботите между отломките. Безжична VR система може да помогне именно в такива ситуации.

Демонстрацията на MWC 2017 използва 5G оборудване на Ericsson, а NTT DoCoMo провежда тестове в реални условия в Япония със същото оборудване, но и с продукти на други компании.

Снимка: Martyn Williams, IDNS

Екран показва постигнатата скорост на преноса на данни по време на 5G демонстрацията на NTT DoCoMo на Световния мобилен конгрес в Барселона. 27 февруари 2017 г. Снимка: Martyn Williams, IDNS

При един от тестовете със Samsung компаниите са успели да пратят 2,6Gbps 5G сигнал до кола, движеща се със 150 км/ч по пистата Фуджи. При експеримента е използвана специална антена, която насочва безжичния сигнал директно към колата.

В Йокохама, близо до Токио, компанията проведе тестове с Huawei, при които са изпращани 5G данни до 23 едновременни потребители при общ капацитет на връзката 10Gbps, а при тест с Nokia е изпращано 8K видео на живо, което се равнява на 16 видео потока с HD резолюция.

При друг тест заедно с Fujitsu близо до развойния център на оператора успешно е превключен 1Gbps клетъчен сигнал между базовите станции, като приемникът се движи между клетките.

5G технологията все още не е стандартизирана, а това ще отнеме поне няколко години. Тестовете на оборудването обаче са много важна крачка към разработката на цялостни системи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас