Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
27 фев
2017
 
 

Nokia: Облачни компании обмислят клетъчни услуги

2668 прочитания

Големи компании и доставчици на облачни доставчици ще започнат да предлагат собствени клетъчни услуги през 2017 г., предвижда е президентът и главен изпълнителен директор на Nokia Раджив Сури. Т.нар. „подобрена реалност“ („Enhanced reality“) и публични събития като концерти могат да са входните точки в сферата за гиганти като Alibaba, Facebook и Google, сподели той по време на пресконференция в навечерието на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес (MWC 2017).

Нова техника, наречена „мрежово срязване“ (network slicing) ще позволява на компаниите да предлагат собствени услуги чрез мрежите на мобилните оператори. В тази насока ще помагат и системите, позволяващи предлагане на LTE през нелицензирани и споделени честоти, като например LAA (Licensed Assisted Access). Nokia вече работи с комунални компании от енергийния сектор по такива проекти, а на MWC 2017 ще заедно с Qualcomm ще представи частна LTE мрежа, посочи още Сури.

Раджив Сури

Прочетете още: 4 очаквани тенденции от Мобилния конгрес 2017

Доставката на мрежово оборудване на уеб компании е нарастващ бизнес, докато разходите за традиционна клетъчна инфраструктура е в известна стагнация поради факта, че LTE мрежите вече са изградени на практика по целия свят. По думите на Сури облачните увеличават мрежовия си капацитет дава пъти по-бързо от традиционните телекоми. Nokia се надява да играе по-голяма роля в тази насока с рутери и оптични устройства благодарение на придобитата миналата година Alcatel-Lucent.

Също така Сури говори и за съвместен проект с Verizon и Intel, който според него е първото пълно 5G решение. То обаче е предназначено за доставка на интернет на домашни потребители, а не пълноценна мобилна мрежа. Разработчиците са го нарекли 5G заради използването на подобни техники в милиметровия диапазон.

Освен това компания започва да предлага и продукти, които нарича  4.5G Pro и 4.9G, предлагащи гигабитови скорости и по-ниско закъснение спрямо LTE. По думите на Сури операторът Telefonica използва 4.5G Pro и малки клетки от Nokia за подобряване на 4G скоростите в Лондон.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас