Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
24 фев
2017
 
 

ООН слага край на маркетинговата война за значението на „5G“

2772 прочитания

Маркетинговите отдели на много мобилни оператори вече развяват обещания за своите все още несъществуващи услуги, които ще бъдат предлагани от техните бъдещи мобилни мрежи от пето поколение (5G). Приказките по темата са доста разнородни. Организацията на обединените нации (ООН) възнамерява да използва авторитета си, за да наложи ясни правила за това какво точно ще може да се квалифицира като мрежа от следващо поколение.

Международният съюз по телекомуникации (International Telecommunication Union, ITU), специализираната агенция към ООН, отговорна за стандартите при използване на радиочестотния спектър, публикува предварителен списък с 13 технически изисквания към мобилните мрежи от следващо поколение. Сред тях са скорост на сваляне до 20 Gbps (гигабита в секунда) и на качване на данни до 10 Gbps.

Официалното лого на 5G, одобрено от 3GPP

Прочетете още: 5G инициатива на Ericsson и Intel ще проучва индустриалния IoT

Разбира се, на всички е известно, че обикновено въпросната „скорост до“ твърде рядко е постижима в реални условия, т.е. извън маркетинговите послания на доставчиците. Затова от ITU са предвидили изисквания за „типични“ скорости – 100 Mbps (мегабита в секунда) при сваляне и 50 Mbps при качване на данни.

Агенцията отива дори по-далеч дефинирайки и минимални изисквания – скорости, постижими при голямо натоварване на мрежите. От ITU дефинират това по следния начин – 1 млн. свързани потребители на квадратен километър. В такива случаи инфраструктурата на телекомите трябва да е способна да предлага поне базова функционалност. Т.е. безпроблемно изпращане поне на съобщения и сигурна работа на устройства от Интернет на нещата.

От агенцията искат да дефинират и минимално качество на услугата при движение с различни скорости. В натоварена градска среда скоростите на превозните средства не са особено високи, но извън населените места са предвидени две категории: при движение със скорост между 10 и 120 км/ч и до 500 км/ч.

Останалите неща в списъка са по-технически и включват минимални изисквания за използването на честотния спектър, за гъстотата на трафика и за ефективното използване на честотите.

Интересно е да се отбележи, че документът на ITU е кръстен „Minimum requirements related to technical performance for IMT-2020 radio interface(s)“, където „IMT-2020“ означава именно 5G. IMT е съкращение от International Mobile Telecommunication system. По същия начин 4G се казва IMT-Advanced, а 3G – IMT-2000. Логично, цифрата 2020 в името на стандарта показва годината, когато се очаква той да бъде финализиран.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас