Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Системи и решения
23 фев
2017
 
 

140 хил. заявки е обработила системата за проверка на задължения на МФ

1207 прочитания, 0 коментара

Повече от 140 хиляди уведомления с искане за проверка на наличие или липса на просрочени публични задължения към приходните администрации, отчитат от Министерството на финансите (МФ) за първите 6 месеца от работата на Информационната система „Уведомление РМС 593“. Тя е разработена от dWare със съдействие на експерти на МФ, Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ (АМ) и официално стартира работа на 22.08.2016 г.

В момента с решението работят над 4000 регистрирани разпоредители на бюджетни средства, над 6000 са упълномощените лица от разпоредители с бюджетни средства, а общият брой потребители е над 7000, съобщават още от dWare. От там допълват, че „на държавата вече са необходими само 60 секунди, за да вземе решение по дадено уведомление за плащане“.

Прочетете още: Системата за уведомления за просрочия - с огромен ефект върху бюджета

С цел повишаване на събираемостта на публичните вземания и за намаляването на разходите за тяхното събиране чрез електронен обмен на информация, правителството прие Решение на МС № 593 от 20 юли 2016 година и промени условията и реда за разплащанията на разпоредителите с бюджет по договори, се казва на сайта на МФ.

От там обясняват, че РМС № 593/20.07.2016 г. е мярка, с която ефективно се защитава фискалната позиция и се оптимизира процесът по събиране на бюджетните приходи от мита, данъци, задължителни осигурителни вноски и други публични вземания, събирани от двете приходни агенции – НАП и АМ. Чрез нея плащанията по договори с изпълнители от разпоредители с бюджет (министерства, агенции, общини и др.), които са платци по тях, следва да бъдат извършвани само след потвърждение от НАП и АМ, че получателите на плащанията нямат публични задължения, а в случаите, когато лицата имат такива - че за съответните публични задължения са наложени обезпечителни мерки по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.“

Обемът разплащания на бюджета към бизнеса достига над 15 млрд. лв. От миналите през системата уведомления над 18 хил. са с установени просрочени публични задължения на получателя, което означава моментално събиране на просрочените задължения от държавата.

С изграждането на информационната система държавата предоставя инструмент в ръцете на разпоредителите с бюджетни средства за бърза проверка и на практика незабавно разплащане с бенефициентите, които нямат задължения към НАП и АМ.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас