Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
22 фев
2017
 
 

Секторът на финансовите технологии в България отчита ръст

2248 прочитания

Основни успехи от 2016 г., както и очаквания и тенденции за 2017 г. споделиха компании от т.нар. FinTech (финансови технологии) индустрия на медийно събитие в София. В него взеха участие Paysera, ePay, iuvo и Klear.

2500 търговсци ползват ePay.bg

Малко над 60 млн. плащания на обща стойност около 4,382 млрд. лв са преминали през ePay.bg през 2016 г, сподели изпълнителният директор на компанията Георги Маринов. От там отчитат още, че общо на 2500 търговци работят активно със системата. За сравнение за миналата година през RINGS (системата за сетълмент в реално време на БНБ) са минали общо 779 млрд. лв.

Георги Маринов

Прочетете още: Paysera предлага парични преводи до страни от ЕС за € 0,15

Той добави още, че компанията работи върху нови услуги за улеснението на крайния клиент и на търговците. ePay планиране въвеждането на единна система за управление на плащанията, която да изпълнява функциите на EPR и CRM за финансите. Функцията ще позволи единното и по-лесно управление на разплащанията на юридически лица, уверен е Маринов.

Съвместно с MasterCard компанията е разработила и система, която позволява автоматично захранване на сметките на кредитни карти. От няколко месеца работи и услугата EPAY-GO, чиято цел е да улесни организаторите на събития, предлагайки им цялостно рекламно представяне – от възможности за закупуване на билети до видеострийминг. Новите функционалности ще дадат възможност за обединяване на различни финансови и счетоводни дейности и ще бъдат пуснати за употреба през 2017 година.

“FinTech индустрията се развива с все по-агресивни темпове. Поведението на потребителите и очакваниятa им се променя все по-динамично в резултат на въвеждането на новите технологии – каза Георги Маринов. – Целта на компаниите от сферата ще бъде не просто да отговорят на високите изисквания на съвременния пазар, но и да изпреварят очакванията на потребителите и да предложат цялостни решения за евтини финансови услуги.“

Paysera със 71% ръст на приходите месечно

400 компании и над 1000 физически лица са използвали услугите на Paysera България за първите 6 месеца, след стъпването на компанията на българския пазар, съобщи изпълнителният директор местния ѝ клон Мартин Богданов. По негови думи благодарение на нея малки и средни фирми могат да спестяват до 1000 лв. от такси

Мартин Богданов

„Всеки месец компанията бележи ръст в новопривлечените клиенти, като средномесечно за 2016 г. техният процент е около 58%, съответно средномесечният ръст в обема на извършените превалутирания през платформата е около 41%, достигайки 11,8 млн. лева през декември – сподели още Богданов. – Тази тенденция води и до положителен ръст на средномесечните приходи на компанията от 71% за изминалата година.“

Към момента в компанията работят 10 човека, като се очаква техният брой да расте през настоящата година.

Следва: Klear и iuvo


През 2017 г. Paysera подготвя  нови продукти и услуги, в това число предоставяне на онлайн разплащания на търговци; физически ПОС терминали за дебитни и кредитни карти, масови плащания, включително комунални и към бюджета, възможност за касово захранване на клиентските сметки. Концепцията на Paysera е да предлага по-евтини, удобни и бързи финансови услуги.

„Българският бизнес трябва да бъде готов че все повече FinTech компании ще предлагат услуги, считани към момента за „стандартни", посредством иновативен подход, при което клиентите ще ползват по-бързи, по-лесно достъпни и с не по-лошо качество услуги“, допълни още Богданов.

Klear

Klear пусна своята Peer-to-Peer платформа за финансиране и инвестиране в края на 2016 г. и вече има отпуснати кредити за над 1 млн. лв., при средна лихва по-ниска с 20% от тази на банките, заяви изпълнителният директор на компаният Лоик льо Пишу.

Лоик льо Пишу

„През следващите години очакваме моделът част от т.нар икономика на споделянето да промени изцяло потребителските финанси, предоставяйки истинска алтернатива на банките и прескъпите бързи кредити", каза още той.

Пишу добави, че хората със спестявания заслужават по-висока доходност, а тези в търсене на най-добрия кредит да бъдат максимално улеснени онлайн.

iuvo 1000 инвеститори за 6 месеца

„Очакваме FinTech услугите да стават все по-близки на хората, като започнат да се ползват от масовата публика – заяви Ивайло Иванов, оперативен директор на iuvo group. – Като цяло нашите наблюдения са, че доверието към FinTech услугите постоянно се покачва”, отчете още той.

Ивайло Иванов

По думите му компаниите от традиционните финансови услуги започват да вземат ноу-хау от технологичните, навлизащи в тяхната сфера, най-вече в областта на потребителското ижизяване и анализите на данни.

Иванов допълни, че към момента компанията е генерирала над 1 млн. евро оборот само за период от 6 месеца и е привлякла 1 000 инвеститори от няколко континента.

Според него тенденциите за FinTech пазара през 2017 г. са трицифрен ръст в Европа, Америка и Азия и пренасочване към по-неразвитите пазари. „Там потенциалът е голям, защото FinTech може да бъде първата им среща с финансови услуги като цяло и възприемането им може да бъде дори по-бързо, отколкото в развитите икономики, където хората са свикнали да ползват традиционни услуги“, посочи Иванов

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас