Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ERP, CRM, BI
20 фев
2017
 
 

Спад при броя на CRM проектите у нас отчита CBN

2477 прочитания

Българските компании са все по-звасисими от успешния избор и внедряване на софтуер от типа CRM. Стартирал реално през недалечната 2001 година този сегмент от родния ИТ пазар продължава да преминава през абсолютно „непредвидими траектории“ считат от агенцията CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Там отчитат, че броят на новите CRM проекти през миналата година е в пъти по-малък от най-успешните до момента години за бизнеса 2013 и 2014 г. Общо за 16-годишния период на развитие на българския пазар са стъпили 38 системи, които са били пуснати в действие от от 73 интегратори.

CRM системи имат клиенти в 17 от 19-те индустрии в България, но само в пет индустрии има едва над 30 клиенти, а един единствен (от всичките 88) индустриален сектор държи цели 19,5% от всички CRM инсталации в страната, отчитат още от CBN.

Прочетете още: CBN: Приходите на родната ИТ индустрия на нараснали с 631% за 10 г.

Жизнесът в България все още изостава от колегите си от другите държави в ЕС28 по отношение на внедряване на CRM. През 2015 година страната пада с цели седем места назад почти до последните в ЕС28 по процент на предприятията, използвали такъв бизнес софтуер.

За 16-годишния период на развитие в този бизнес в България има оформени вече ясно и пазарни лидери, с достатъчно успешни клиенти и проекти. „Първите пет от тях (в произволен ред) – Microsoft, SAP, Salesforce, SugarCRM и DAN Electronic държат пазарен дял в страната от общо 60,6%“, пишат от CBN в своя фирмен блог.

В момента CRM системи управляват бизнеса на компании с общи продажби от по-малко от 6,5 млрд. евро. при общи оперативни приходи от 140,3 млрд. От агенцията предупреждават, че оперативните програми все някога ще свършат, с важността на тези бизнес решения само ще нараства.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас