Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
17 фев
2017
 
 

Apple с повече продажби на смартфони от Samsung през Q4 2016 г.

1660 прочитания, 0 коментара

За пръв път от две години продажбите на смартфони на Apple са изпреварили тези на Samsung. Дялът на iPhone при доставките в световен мащаб през четвъртото тримесечие на 2016 г. е бил 17,9% – 77 млн. устройства, докато Samsung e продала 76,8 млн. бр., с което дялът възлиза на 17,8%. Данните са на Gartner.

Четвъртото тримесечие обикновено е силно за Apple, като продажбите бележат ръст по време на празничния сезон. Също така компанията традиционно представя новите си модели през септември.

Злополучният Samsung Galaxy Note7

Краят на миналата година не беше най-успешният период за Samsung. Причина за това беше фиаското с модела Galaxy Note7, чиято дефектна батерия накара компанията да прекрати продажбите му и да го изтегли от пазара. Супер-смартфонът можеше да генерира 10-15 на сто от продажбите на смартфони на корейците, считат в Gartner.

От там очакват възможен „отскок“ за бизнеса на Samsung още през март, когато се очаква да бъде представен новия флагман на компанията.

Apple iPhone 7

Apple от друга страна ще обяви нови модели едва през септември. През 2017-та се навършват 10 г. от пускането в продажба на първото устройство от серията iPhone. Много потребители и анализатори очакват през тази година компанията да представи нещо специално. Затова много клиенти отлагат придобиването на нов смартфон за есента. Според Gartner всичко изброено вероятно ще позволи на Samsung да възвърне лидерската си позиция по отношение на продажбите още през настоящото тримесечие.

Подобна динамика бе наблюдавана миналата година. Въпреки доминацията на Apple през четвъртото тримесечие, за цялата 2016-та компанията изостава с 14,4% дял срещу корейския си конкурент, който отчита 20,5%.

Не по-малко интересна е конкуренцията при следващите места в общата класация на пазара на смартфони. И трите доставчика, допълващи Топ 5, са китайски. Huawei Technologies е на трето място с 9,5% дял, а на четвърто и пето са Oppo (6,2%) и BBK Communication Equipment (5,6%). За последните два производителя много хора считат, че са част от един конгломерат.

Gartner обаче броят техните продажби поотделно заради тяхната акционерна структура – те работят независимо една от друга, като всяка организация разполага със свой продуктов екип.

BBK, която почти напълно непозната на Запад, в момента е най-големият доставчик в Китай. Предишните две години първенец на местния пазар бе Oppo, а преди това на върха бяха Xiaomi и Samsung. Китайските производители изтласкаха американските и корейските си конкуренти от местния пазар и продължават експанзията си в страните от южна Азия.

Oppo е фокусирана не само върху развиващите се, но и върху развитите пазари като например Австралия. Според Gartner в скоро време може да се очаква сериозно навлизане и в Европа. Според анализаторите големите китайски производители вече разполагат с всичко в продуктите си, което да им осигури успех на Запад.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас