“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
17 фев
2017
 
 

»зраелски войници станали жертва на кибершпионаж с Android код

Android телефоните на 100 войника от израелските сили за отбрана били заразени от група за кибершпионаж

3671 прочитани€

ѕовече от 100 войника от израелските сили за отбрана (IDF), повечето от които са били позиционирани около ивицата √аза, са станали жертва на кибершпионска атака. »зползвани са зловредни Android приложени€, чи€то цел е да откраднат информаци€ от мобилните им телефони.

Android телефоните на 100 войника от израелските сили за отбрана били заразени от група за кибершпионаж

јтаката е започнала през юли и продължавала досега, твърд€т изследователи от доставчика на антивирусни решени€ Kaspersky Lab, който е съдействал при разследването, проведено от отдела по информационна сигурност на IDF.

ѕрочетете още: –уска шпионска група хаква отбранителни мрежи с нови средства

»зраелските войници били примамени през Facebook Messenger и други социални мрежи от хакери, които се представ€ли за привлекателни жени от различни страни като  анада, √ермани€ и Ўвейцари€. ∆ертвите били подлъгани да инсталират зловредно Android приложение, което след това сканирало телефона и свал€ло и друго зловредно приложение, което се маскирало като обновление на вече инсталирани легитимни програми.

јнализаторите от Kaspersky открили например свален файл, кръстен WhatsApp_Update. —лед като бъде инсталирано на телефона, това зловредно приложение дава възможност на хакерите да подават команди по за€вка или по график.  омандите можели да послужат за прочитане на текстови съобщени€, за достъп до списъка с контакти, за правене на снимки и екранни изображени€, за подслушване в даден момент от ден€, дори за запис на видео и звук.

—пециалистите от Kaspersky заключили, че това веро€тно е само „стартов залп“ на операци€та, част от насочена срещу израелските военни атака, „чи€то цел е да бъдат извлечени данни за разположението на сухопътните сили, вида на използваното от IDF оборудване и тактики, както и събиране на разузнавателна информаци€ в реално време“.

јтаката е €рък пример за това как зловредни€т код може да се ползва на бойното поле за шпиониране на вражеските войници. ѕодобна атака, при ко€то пак е ползван зловреден Android код, наскоро зарази мобилните телефони на отдели от украинската артилери€, участващи в конфликта в ƒонбас.

„”краински€т“ зловреден код, създаден от руската група за кибершпионаж APT28 (позната още като Fancy Bear), е бил доставен като верси€ на специално приложение (с вграден тро€нец). “ова приложение тр€бвало да помага на артилерийските сили да обработват по-бързо данните за мишените в гаубици ƒ-30, произведени още по времето на —ъветски€ съюз. «ловредни€т код може би е използван за следене на придвижването на украинските части, а данни с отворен код показват, че в рамките на двугодишни€ конфликт украинската артилери€ е загубила над 80% от своите 122-мм гаубици ƒ-30.

IDG News Service

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас