Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
17 фев
2017
 
 

Lenovo с троен спад на печалбата

1196 прочитания, 0 коментара

98 млн. долара е чистият приход на Lenovo през третото тримесечие на финансовата 2016 г. (т.е. октомври, ноември и декември). Тази сума е с цели 67% по-малка спрямо отчетеното през аналогичния период на 2015 г. По данни на Reuters анализатори са очаквали приходите на компанията да бъда около 159,5 млн. долара. Оборотът на Lenovo за същия период бележи 6% спад, достигайки 12,2 млрд. долара.

По думите на Ян Юанцин, главен изпълнителен директор на компанията, спадът е следствие на интегриране на относително новите поделения за сървъри и мобилни устройства, както и на макроиномическата нестабилност.

Прочетете още: Samsung възнамерява да продаде бизнеса си с компютри на Lenovo

8,6 млрд. долара (т.е. 70%) от общите приходи на Lenovo идват от бизнеса с персонални компютри и таблети. Продажбите в сферата са нараснали 2% ръст спрямо 2015 г., след седем последователни тримесечия на спад. Увеличаването на приходите е за сметка на увеличените с 5 на сто продажби в корпоративния сектор. В сравнение с второто тримесечие на финансовата 2016 г ръстът е над 10 на сто.

Мобилните устройства са донесли на Lenovo 2,2 млрд. долара – 18% от общите приходи. В сравнение с аналогичния период на 2015 г. е налице 23% спад, а в сравнение с второто финансово тримесечие на 2016-та – 7% ръст. Оперативните загуби на поделението са 112 млн. долара, като този показател остава непроменен спрямо предходния период. Общо за последните три месеца на миналата година компанията е доставила 15 млн. смартфона – със 7 на сто повече спрямо същия период на 2015-та.

Бизнесът на компанията със сървъри и решения за съхранение на данни, както и софтуер за тях, й е донесъл 1,1 млрд долара. Тази сума е с 20% по-малка спрямо отчетеното през 2015 г. и с 3% – спрямо предходното тримесечие на 2016-та. Въпреки това обаче подразделението демонстрира добри резултати в Северна и Латинска Америка, както и в Европейско-африканския регион. Ръстовете на тези пазари са съответно 27, 10 и 9 на сто.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ ПРОЕКТ НА ГОДИНАТА


Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Стоян Дамов, Tick42: Не е нужно да се имитират функции на приложенияСтоян Дамов, Tick42: Не е нужно да се имитират функции на приложения

Компаниите плащат огромни суми за лицензи на компоненти, които се опитват да наподобяват други приложения, вместо да опитат да интегрират приложенията и данните си. Това обяснява Стоян Дамов, съосновател и ръководител на развойната дейност на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас