Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
17 фев
2017
 
 

Как Philips превръща четките за зъби в IoT устройства

Свързаните към Интернет четки за зъби и томографи събират данни и ги пращат за анализи в облака на Amazon

4011 прочитания

Свързаната четка за зъби Philips FlexCare Platinum е нещо повече от уред, който се грижи за устната ви хигиена – това е устройство от модерната област „Интернет на нещата“ (IoT).

Свързаните към Интернет четки за зъби и томографи събират данни и ги пращат за анализи в облака на Amazon

Безжични сензори измерват местоположение, параметрите като натиск и изтъркване на вибриращите с над 31 000 трептения в минута ресни. Данните се прехвърлят чрез Bluetooth към мобилно приложение, което осигурява триизмерен анализ на покритието, като препоръчва зони в устата, които трябва само да се „докосват“ или се нуждаят от повече внимание. Има опция, чрез която на зъболекаря се изпраща едномесечна история на почистването, така че да той да е "в течение" на вашите здравословни навици.

Прочетете още: Philips може да създаде Център за лечение на рак у нас

Всички тези данни, подобно на много други инициативи на Philips за свързани устройства се пращат в облака Amazon Web Services. Това е нова ера на машините в областта на Интернет на нещата, а Philips иска нейните предложения за бизнес потребители и крайни клиенти да са на върхово ниво и да им даде достъп до повече данни, така че пациентите да са по-здрави и машините да работят по-безпроблемно.

Philips навлиза бързо на бушуващия пазар на IoT устройства, който според анализаторите от IHS включва над 15,4 милиарда свързани устройства през 2015 г., а прогнозите са за удвоен обем през 2020 г. IDC оценява IoT пазара на $737 милиарда през миналата година, като той щял да расте средно с 15,6% годишно до 2020 г., когато общият му обем щял да достигне огромната сума от $1,29 трилиона.

Дейл Уигинс, вицепрезидент и генерален директор на цифровата платформа Philips HealthSuite. Снимка: PhilipsДейл Уигинс е вицепрезидент и генерален директор на цифровата платформа Philips HealthSuite. Той отговаря за тази платформа, ориентирана към цифровото здравеопазване, за която е разработена и интернет свързаността на четките за зъби FlexCare. „Тя поддържа нашата цел да подобрим здравните грижи, каза той – Свързвайки нашите устройства и машини в болнична среда или в дома на потребителя, платформата предоставя повече данни, които да се използват за по-доброто здраве на пациентите“, добавя той.

Друга сериозна инициатива на компанията е да осигури свързаност на техниката за образна диагностика, по-специално на магнитно-резонансните томографи. Ключово предимство в този случай са намалените разходи за поддръжка.

Традиционни томографи, които не са „свързани“, записват своите показатели локално – колко ефективно работи машината, какво е състоянието на отделните компоненти и докладите за всякакви грешки. При тях е нужен специален техник, който да има физически достъп до машината, прочита лог файловете, а след това създава график за ремонта и поддръжката на частите, които трябва да бъдат поръчани и доставени.

При свързаните машини тези лог файлове могат да бъдат качени през защитена връзка в IoT облака на Philips, който се обслужва от AWS. Машината, използвайки резервния изчислителен капацитет на облака, може вече да се „самоанализира“ как работи, какви са нивата на различните флуиди, на какъв етап от жизнения си цикъл са движещите се части. Philips събира тези данни и ги агрегира от множество машини. Когато при една машина се появи даден проблем, Philips може да потърси за предупредителни съобщения, които биха предвидили този проблем, а след това да ги маркира като „аларми“ в другите машини. Вместо специализирани техници, които да посещават болниците за проверка, те могат да реагират само когато наистина са нужни, а това прави тяхната работа по-ефикасна, а разходите за клиентите намаляват.

„Това, което наистина става, е да се изтегля информацията по-бързо и тя да се ползва за активни действия чрез анализи и алгоритми“, казва Уигинс.

IoT от облака

Опорната система, която осигурява свързаната функционалност на ЯМР машини, работи предимно в облака AWS. Данните от лог файловете се събират по нормалния начин, но по-новите машини и обновените по-стари модели разполагат с комплект от приемници, които защитено обменят данни с облака AWS.

Използвайки серия от функции Lambda (това е безсървърната изчислителна платформа на AWS), данните се събират, след това се организират, обработват и съхраняват. Philips използва прогнозни алгоритми и инструменти за анализ на данни, за да следи активността, да открива тенденции и да получава доклада за необичайно поведение.

„Ние се трансформираме от бизнес, фокусиран основно върху устройствата, в компанията за здравни технологии, фокусирана върху здравния континиум от услуги и здравни грижи“, коментира Уигинс.

Philips разчита на комбинация от AWS услуги, включително IoT платформата на компанията, както и на около 10 000 уеб услуги EC2 (Elastic Compute Cloud) и разнообразни бази данни. Използват се инструменти като Amazon CloudWatch (за предупреждения) и Cloud Formation (за автоматично планиране и изпълнение на задачи).

Philips е преместила 19 петабайта данни от медицински изображения, частично използвайки Amazon Snowballs, от хардуерни системи в облака. Изображенията се съхраняват в бази данни на Amazon Simple Storage Service (мащабируема платформа за блоково съхранение) и Glacier, дългосрочната й услуга за „студено“ съхранение. Всички данни са криптирани от Philips, която държи ключовете за декриптиране.

Network World

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас