Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
16 фев
2017
 
 

С 5G на Ericsson компаниите ще работят по еднакъв начин в целия свят

Новоизгряващата технология за мрежово разделяне обещава да осигури постоянна мрежова производителност на всички оператори.

2788 прочитания

Владимир Владков

Шведският мрежов гигант Ericsson ще покаже на Световния мобилен конгрес перспективно 5G оборудване, но бъдещите облачни възможности, които демонстрира, ще са още по-важни за изживяванията на абонатите.

Ericsson демонстрира потенциала на 5G мобилна технология за автомобилния бранш на изложението CES 2017

Прочетете още: 5G тест: Широколентова 3,6 Gbps връзка при шофиране със 170 км/ч

Освен по-големи широколентови скорости технологиите на Ericsson за мрежи от следващо поколение ще успеят да гарантират на предприятията един и същи тип услуга по целия свят и да пренасочват приложение към периферията на мрежата, за да свият закъсненията от пренос, заявиха от компанията в предварително представяне на новостите, подготвени за Световния мобилен конгрес.

Тези концепции не са съвсем нови, но изграждането на опорната инфраструктура за тяхната поддръжка, до голяма степен дефинирана от софтуер, е част от продължаващите усилия за разгръщане на реални 5G мрежи, което трябва да стане факт в края на това десетилетие. „Ние вече реализирахме тестови внедрявания с редица водещи телекоми по целия свят, а наскоро заедно с BMW и SK Telekom подобрихме рекорда за високоскоростен мобилен пренос между 5G базова станция и бързодвижеща се кола“, коментира Арун Бансал, ръководител на бизнес отдела за мрежови продукти в Ericsson.

Арун Бансал, ръководител на бизнес отдела за мрежови продукти в Ericsson.

В сряда Ericsson хвърли повече светлина върху своята система 5G Core System, която разчита на предимствата на SDN (софтуерно дефинирани мрежи) и NFV (виртуализация на мрежовите функции), за да даде на мобилните оператори повече гъвкавост при предоставянето на услуги на техните абонати.

Мултинационалните компании могат да се възползват от т.нар. разделяне на дялове на федеративни мрежи. Тази възможност за разделяне на мрежата на отделни дялове е ключова новоразвиваща се функция на 5G, която ще позволи на операторите да заделят различни части от своя мрежов капацитет за различни абонати и приложения. Тази технология ще позволи на една 5G инфраструктура да бъде едновременно бърза широколентова мрежа за смартфони, но и ефикасна нискоенергийна платформа за комуникация със сензори и други уреди тип Интернет на нещата (IoT).

Разделянето на Федеративните мрежови дялове ще позволят на операторите да съгласуват точно каква производителност е нужна на дадения потребител или приложение и как да я предоставят, обясняват от Ericsson. Ако глобална компания или пътуващ неин служител се нуждае от определен тип мрежов дял или от дадени характеристики на услугата в този дял, то всяка мрежа, която те използват по света ще може да им осигури желаното изживяване.

Ericsson каза, че германският оператор Deutsche Telekom и южнокорейският SK Telecom са демонстрирали заедно тази седмица разделяне на федеративни мрежи, интегрирайки помежду си мрежови дялове в съответната чужда мрежа, като тези „парчета“ от мрежата са били оптимизирани за добавена реалност и за услуги по сервизна поддръжка на оборудване.

С новата технология абонатите не трябва да сключват индивидуални договори с множество оператори, за да постигнат постоянна производителност. Но самите оператори трябва да възприемат модел на подобрено сътрудничество, при който те да отворят своите мрежи и да хостват услугите на своите партньори.

В сряда Ericsson показа и възможност за разпределен облак, който ще помогне на операторите да преместват приложени и работни товари по-близо до своите мрежи за достъп, клетъчни базови станции и радио кули, които потребителите виждат и свързват с други мобилни устройства.

Прехвърляйки изчислителните ресурси по-близо до периферията, разпределеният облак може да намали мрежовата латентност, което е много важно за приложения като управление на автомобили, уголемена реалност и разпознаване на лица в реално време. Тази техника намалява сериозно и обема на данните, които трябва да преминават през мрежата, обслужващи радио клетките. Освен това 5G базираното пакетно ядро ще позволи пълно разделяне на контрола от данните на потребителите, добавя Арун Бансал от Ericsson.

Компанията обещава и услуги за 5G трансформация, чрез които да гарантира миграция на мрежите и операциите в тях от по-старото, наследено ядро до 5G опорна среда, виртуализирана и базирана на модела на автоматизираните операции.

ЕТИКЕТИ:
5GEricssonMWC 2017
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас