Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Решения за печат
15 фев
2017
 
 

Печатът у нас расте в очакване на дигитализацията

4986 прочитания
Страница 1 от 2

Александър Главчев

Световните тенденции, отчитани от анализаторските компании в областта на офисния и професионалния печат, не отговарят на местните реалности. Ако на развитите пазари вече се говори за намаляване на печата във връзка с цифровизацията и преминаване към електронен документооборот, то у нас, както и в останалата част на Източна Европа, тези тенденции идват със закъснение. Затова в България все още се наблюдава ръст в областта на печата. Около тази теза се обединиха участниците в уебинар, организиран от технологичния сайт IDG.bg в партньорство с Коника Минолта България, Xerox Bulgaria и Brother България.

В онлайн разговора своя опит в областта на печата и печатните услуги споделиха Младен Георгиев, ръководител на отдел "Информационен" в „Специализираната болница за активно лечение по онкология“ ЕАД; Цветан Николов, ИТ мениджър във фирма Шенкер ЕООД, както и Чавдар Димитров, директор „Оперативна поддръжка на потребителите“ в Банка ДСК. Актуалните тенденции и решения представиха Драгомир Милушев, търговски директор в Коника Минолта България, и Цветан Томов, мениджър цялостни решения за офиса (Office Solutions Manager) в Xerox Bulgaria.

Прочетете още: Защо хартията все още господства в офисите?

Драгомир МилушевПо думите на Милушев у нас се наблюдава ръст и при продажбите на печатащи устройства. Той цитира статистика, според която за периода 2009-2015 г. е налице 45% ръст в продажбите на хардуерни решения, като основната част от бизнеса е областта на цветните принтери, където е отчетен 55% ръст. (Редно е да се отбележи, че през 2009 г. е отбелязан минимум, свързан със световната финансова криза)

Според него, друг показател за наличието на потенциал на пазарите както в България, така и в региона е делът на цветните машини. Ако в Западна Европа той е около 63 на сто, то в източната част на континента е едва 23%. Също така основната част от ръста идва най-вече от продажбите на умни, цветни A4 устройства. Те пък, от своя страна, биха могли да помагат на клиентите при техните стратегии за преминаване към електронен документооборот.

Идентични наблюдения споделиха и останалите участници в онлайн разговора.

„В Банка ДСК не се забелязва намаляването на количеството печат – подчерта Чавдар Димитров. – Но банката увеличава количеството услуги, като запазва нивото на използвана хартия.“ По думите му стратегическата визия на организацията е свързана с повишаване качеството най-вече на цветния печат, като в същото време се предвижда намаляване на използваната хартия. С други думи, една от основните цели на банката засега ще е най-вече в посока увеличаване на ефективността.

От Банка ДСК не крият желанието си да преминат към безхартиени процеси, но си дават и ясна сметка, че това зависи от „зрелостта на обществото“ – доколко то е способно да възприеме електронните документи.

Чавдар ДимитровПодобни са наблюденията и на Младен Георгиев от „СБАЛ по онкология". В сектора на здравеопазването от известно време се говори доста за т.нар. електронно пациентско досие. На държавно ниво обаче прогресът е бавен и вследствие печатът се увеличава, тъй като всички документи трябва да съществуват и на хартиен носител.

Улесняване на потребителите

Според Георгиев, в болницата са реализирани функции за автоматично преоразмеряване на изображенията на сканираните документи в зависимост от тяхното предназначение. Ако те ще бъдат изпращани по електронната поща например, се генерират по-малки по размер файлове. Т.е. потребителят не избира настройки, всичко му е зададено предварително.

Цветан Томов от Xerox Bulgaria коментира, че една от основните тенденции в тази насока е уеднаквяване на потребителското изживяване, независимо дали човек управлява принтера през неговия сензорен дисплей (с какъвто все по-често са оборудвани модерните машини) или печата дистанционно през мобилното си устройство или компютъра. Според него това ще стимулира навлизане на мултифункционални устройства (МФУ) в повече процеси и отдели. „Това е особено важно, тъй като тези машини не са само печатащи устройства. Вградените възможности за сканиране ще помагат в бъдеще след стартиране на стратегии за дигитализация и постепенно преминаване към електронен документооборот“, каза още Томов.

Тази посока на разсъждение споделя и Драгомир Милушев, който описа модерните МФУ-та като „компютри, разполагащи с функция за принтиране“. Тези устройства позволяват интеграцията на софтуери например за сигурност, за следене на конкретни параметри в документите и т.н.

Следва: Умни функции

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас