Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
13 фев
2017
 
 

Gartner: През 2017 г. ще бъдат продадени почти 3 млн. дронове

1300 прочитания, 0 коментара

Производството на безпилотни летателни апарати (дронове) за лична и комерсиална употреба нараства с бързи темпове. През 2017 г. се очаква техните продажби да се увеличат с 34 на сто в световен мащаб. Оборотът, генериран от тях, ще надмине 6 млрд. долара, а до 2020 г. той ще достигне 11,2 млрд. долара. Също така в рамките на настоящата година, по прогноза на Gartner, ще бъдат произведени 2,99 млн. такива машини, а ръстът в сферата ще е 39% спрямо 2016 г.

Въпреки, че пазарът на цивилни дронове се сблъсква с регулации от страна на много правителства, тяхната популярност не намалява. Анализаторите очакват значителен ръст на пазара, но и подчертават, че динамиките в личния и комерсиалния сегмент са много различни.

Машините за доставки на стоки, въпреки медийния шум, засега ще продължават да са по-скоро нишови продукти.

Прочетете още: През 2019 г. 20% от действията със смартфон ще стават с асистенти

Персоналните дронове ще продължават да увеличават популярността си, предлагайки разширяване на функционалностите мобилните устройства при правене на снимки и давайки нови възможности за развлечение. Те могат да летят на къси дистанции, обикновено не повече от 5000 м, за около един час, като височината на полета им е ограничена до около 500 м. Теглото на тези устройства обикновено е под 2 кг., а цената – под 5000 долара. Оборотът в сегмента се очаква да достигне 3,7 млрд. долара до края на годината.

Пазарът на комерсиални дронове е значително по-малък, като машините, предназначение за него, са значително по-скъпи. Паралелно с въвеждането на правила, касаещи безпилотните летателни апарати, този сегмент започва да се стабилизира, като компании от почти всяка индустрия проявяват интерес към сферата, посочват от Gartner. Комерсиалните дронове обикновено могат да носят повече товар, летят по-дълго и имат дублирани сензори и контроли, което ги прави по-безопасни. Те могат да са специализирани за определени дейности, като картографиране, доставка на стоки или инспекция на индустриални съоръжения. Цените варират според конкретните изисквания. Сумарните приходи от такива машини се очаква да достигнат 2,4 млрд. долара до края на 2017 г.

Според анализаторите до 2020 г. около 30 на сто от разходите за комерсиални дронове ще са за решения за обследване на инфраструктурни обекти в нефто-газовата промишленост, енергетиката, както и комуналния и транспортния отрасли. Машините за доставки на стоки, въпреки медийния шум, засега ще продължават да са по-скоро нишови продукти. Техният дял ще под 1% през 2020 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас