“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
09 фев
2017
 
 

»“ образование и индустри€ в Ѕлагоевград и —вищов стимулирани от ѕ„ѕ

3933 прочитани€

ƒве инициативи в сферата на публично-частното партньорство (ѕ„ѕ) в Ѕлагоевград и —вищов са в активна фаза на изпълнение. “е имат амбици€та да развиват »“ образованието, да повишават експеризата и умени€та на студентите от »“ специалностите и да развиват »“ индустри€та в двата региона, съобщиха от  лъстер "»нформационни и комуникационни технологии - област Ѕлагоевград". ÷елта на новосформирани€т клъстер "»нформационни и комуникационни технологии - област Ѕлагоевград" и на новоизградени€ ÷ентър за компетентност по мехатронни системи за безопасност на жизнената дейност в —вищов е да се създават устойчиви взаимоотношени€ между бизнеса и научните организации, които да допринесат за развитието на сектора и утвърждаването му като структуроопредел€щ за българската икономика. ќрганизациите са привлекли за партньор „ѕрайм ’олдинг“ - компани€, фокусирана върху софтуерен развой и аутсорсинг услуги.

ƒве инициативи в сферата на публично-частното партньорство (ѕ„ѕ) в Ѕлагоевград и —вищов са в активна фаза на изпълнениеЌовосформирани€т клъстер "»нформационни и комуникационни технологии - област Ѕлагоевград", учреден в кра€ 2016 г., ще насърчава и подпомага образованието по софтуерни специалности и ще търси начини чрез публично-частни партньорства да обвързва образованието с конкретни потребности на сектора. ”лесн€ването на компании от бранша да разшир€ват сво€та дейност и да откриват офиси, развойни и обучителни центрове на територи€та на община Ѕлагоевград, също е приоритет на клъстера. »нициатори на сдружението са ќбщина Ѕлагоевград, »нститут по математика и информатика при ЅјЌ, ёгозападен университет, »нститут по изкуствен интелект при Ќационалната академи€ на науките на ”крайна, както и компании от частни€ сектор.

—амо месец след своето учред€ване, към клъстера се присъединиха нови пълноправни членове, сред които една от най-големите български холдингови структури в »“ сектора - „ѕрайм холдинг“.  омпани€та има представителни офиси в ѕловдив, —офи€, Ѕлагоевград, ¬арна, ¬елико “ърново, —вищов и Ќиш, —ърби€ и е работодател на близо 300 служители. ’олдингът е инициатор на образователни програми по софтуерно инженерство, реализирани в различни университети от страната и е регистриран в ћќЌ като обучителна организаци€ за студентски практики.

ѕрочетете още: Ѕлагоевград може да стане » “ център като ѕловдив до 5 г.

„ омпани€та ни има капацитет и експертиза да допринесе за адаптиране на образованието към нуждите и изисквани€та на сектора. ќтдел€ме много време, средства и научен капацитет, за да може студентите да се обучават по интересни образователни програми, които да им осигур€ват практически€ опит и познани€та, необходими да се реализират в този силно конкурентен бранш“, изтъква ƒимитър Ќачков, изпълнителен директор на „ѕрайм холдинг“.

Ќасърчаване на връзката „наука-бизнес“ в сектора е основна задача и на новоизградени€ ÷ентър за компетентност по мехатронни системи за безопасност на жизнената дейност в —вищов, към който холдингът също се присъедин€ва като асоцииран партньор. ÷ентърът се създава с цел осигур€ване на подкрепа за изграждането, модернизирането и дейността на високотехнологични научни комплекси, в които научните изследвани€, технологичното развитие и иновациите са интегрирани, в съответствие с най-добрите световни стандарти и практики. ѕроцедурата по изграждането на ÷ентъра се реализира с финансовата подкрепа на ≈вропейски€ фонд за регионално развитие.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас