Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
09 фев
2017
 
 

AT&T, IBM и Nokia ще правят IoT системите по-сигурни

3286 прочитания

Големи имена в областта на кибер сигурността и Интернет на нещата (IoT), сред които IBM и Nokia, обединяват усилията си, за да решат проблеми, които, според тях, правят тези системи уязвими в много области.

Новосформираният IoT Cybersecurity Alliance включва още AT&T, Symantec, Palo Alto Networks, както компанията за мобилна сигурност Trustonic. Групата не възнамерява да създава собствени стандарти, а да провежда изследвания, да обучава потребители и бизнеси, както и да оказва влияние на при изготвянето стандарти и политики.

Прочетете още: Свързаните устройства – цели на кибер престъпниците през 2017 г.

Паралелно с формирането на технологиите, свързани с Интернет на нещата, е налице опасност от създаване на нови уязвимости в няколко области. Потребителските устройства са в светлината на прожекторите след инциденти, като DDoS атака от миналата година, когато зле защитени цифрови приемници и видеорекордери бяха използвани от злоумишленици като част от ботнет мрежа. Потенциалните слабости обаче са с много по-голям обхват – мрежи, облаци, приложни слоеве и т.н., споделят от алианса.

Според AT&T през последните три години е отчетен ръст в размер на 3000% при атаките, целящи сканиране на IoT устройства за слабости. От телекома допълват, че компаниите не са уверени, че техните устройства предлагат адекватна сигурност.

„Съчетанието от интереса от страна на атакуващите и предпазливостта на клиентите може да застраши розовото бъдеще, което повечето доставчици предвиждат по отношение на Интернет на нещата“, споделя Чарлз Кинг, анализатор в Pund-IT.

Новият IoT Cybersecurity Alliance възнамерява да проучва съвместно всички тези области, особено когато става дума за по-важни сценарии на използване на IoT, в области като свързаните автомобили, здравеопазването, индустрията, както и в т.нар. умни градове.

Целите и методите на групата напомнят тези на Industrial Internet Consortium, който работи от 2014 г. В организацията влизат компании като IBM и AT&T, а сред целите й са дефиниране на добри практики и оказване на влияние върху IoT стандарти в ключови области като например сигурността. Нейният фокус обаче е върху индустриалната употреба на Интернет на нещата.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас