Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
09 фев
2017
 
 

5G тест: Широколентова 3,6 Gbps връзка при шофиране със 170 км/ч

Експеримент на Ericsson, корейският SK Telecom и BMW Group Корея постигна световен рекорд при 5G мрежите на писта в Южна Корея.

2924 прочитания

Владимир Владков

Изключително бърз мобилен обмен на данни през тестова 5G мрежа демонстрираха Ericsson, корейският телеком SK Telecom и BMW Group Корея на писта край южнокорейския център на автомобилната компания. Директната връзка с колата не е прекъснала дори при шофиране с над 160 километра в час, заявиха от компаниите, като именно високопроизводителната интернет връзка при такива скорости е била основна задача на теста.

Експеримент на Ericsson, корейският SK Telecom и BMW Group Корея постигна световен рекорд при 5G мрежите на писта в Южна Корея.

Прочетете още: 5G на хоризонта: IBM и Ericsson разработиха нова 28 GHz антена

Смята се, че именно 5G мрежите ще могат да осигурят безопасно използване на автономното шофиране, което ще изисква непрекъснат обмен на голямо количество информация, включително видео и снимки, с редица други услуги, намиращи се в облака.

Тестовата мрежа, изградена в автомобилния център на BMW Group, включва 4 радиопредавателни пункта, работещи в честотния диапазон около 28GHz. Преди дни Ericsson и IBM представиха иновативна антенна решетка именно за този обхват. При тази конфигурация на мрежата постигнатите тестови резултати са шофиране със скорост 170 км/ч и сваляне на данни със скорост 3,6 Gbps, при това с времезакъснение няколко милисекунди. Експериментите са показали също продължителна висока пропускателна способност по цялата дължина на пистата, в частност поддържането на скорост над 1,5 Gbps при прехвърляне на данните от една приемопредавателна точка на друга.

Рекордната производителност се дължи на високотехнологично генериране и проследяване на лъчи, което позволява на базовата станция да предава сигнал, следващ 5G устройството. На базата на тази модерна 5G технология, разработена от Ericsson, е било възможно прецизното проследяване дори при много високи скорости. „Това отваря врати за нови 5G услуги“, коментират от компанията.

Демонстрираната производителност дава възможност за различни сценарии на използване на свързаната кола като добавена и виртуална реалност, контрол на препятствията и комуникация между самите коли, базирайки се на система, включваща радио мрежа и опорна мрежова инфраструктура на Ericsson.

Пистата в Южна Корея, на която е изградена тестовата 5G мрежа. Снимка: Ericsson

„Ericsson и партньорите й ще продължат различни 5G тестове, включващи 5G мрежови измервания с водещи оператори и ключови играчи в екосистемата за ускоряване процеса на реализацията на 5G“, коментират от шведския производител.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас