Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
08 фев
2017
 
 

Стоян Дамов, Tick42: Не е нужно да се имитират функции на приложения

6306 прочитания
Страница 1 от 2

Компаниите плащат огромни суми за лицензи на компоненти, които се опитват да наподобяват други приложения, вместо да опитат да интегрират приложенията и данните си. Това обяснява Стоян Дамов, съосновател и ръководител на развойната дейност на българската софтуерна компания Tick42. В интервю за Computerworld той разсъждава още какво е бъдещето на бизнес софтуера и какви са основните тенденции при разработката на приложения.

Г-н Дамов, разкажете повече за Tick42

Tick42 е българска софтуерна компания. Създадохме я през 2010 г. с моя най-добър приятел Любомир Константинов и нашия партньор Лесли Спайро. Разработваме наши собствени продукти, които продаваме на големи корпоративни клиенти – банки, хедж фондове и др. Разработваме и други проекти за тях.

Прочетете още: Специалисти от различни сектори се пренасочват към ИТ

Стоян Дамов

Екипът на компанията се състои от разнообразни като умения програмисти – имаме Java, JavaScript, C#, C++, а напоследък и Clojure програмисти.

Някои от клиентите ни са най-голямата инвестиционна банка JP Morgan Chase, четвъртата по големина банка в Латинска Америка Santander Group, както и CMC Markets – една от първите, която започна да продава финансови деривати във Великобритания.

Всички решения взимаме тук, в България. Интересно е да се спомене, че през 2016 г. създадохме Tick42 Inc. в САЩ, която е собственост на българската компания.

Нашето мото е „Y U NO DO BETTER?“ (интернет жаргон: Защо не се справиш по-добре?), защото сме на мнение, че винаги има с какво да подобрим нещата.

Основният Ви продукт, Glue, е за интеграция на софтуерни приложения. Разкажете накратко и за него.

Glue е продукт с много големи възможности. Създаден е на базата на цяла серия продукти, разработени за наши клиенти. Целта му е да интегрира софтуерни приложения в десктоп среда. Едно от многото неща, които може да прави, е да свързва уеб приложения помежду им, както и със Salesforce, NetSuite, Microsoft Dynamics CRM и др. По-особен е с това, че цялата интеграция се случва на десктопа, което му позволява да се свързва и с десктоп приложения, като Thomson Reuters Eikon или Excel, например.

Последното, според нас, е много интересно, тъй като наши клиенти работят с таблични данни. Затова техните уеб приложения се опитват да наподобяват Excel, което изобщо не е тяхна работа. Целта на уеб апликацията е да свърши бизнес задачата. Едно от нещата, които предоставя Glue, е данните от даденото приложение да бъдат изпратени с един клик в Excel. След обработка те отново бързо могат да бъдат върнати в уеб приложението.

Накратко – наши клиенти плащат огромни суми за лицензи за компоненти, които се опитват да наподобяват други приложения. Целта на нашия продукт е да даде възможност за интеграция на приложения и данни, без да се открива топлата вода.

Glue може и други неща. Например, някои компании са изправени пред необходимостта да препишат огромна част от своя многогодишен софтуер, като понякога изобщо нямат достъп до изходния му код. Ние им даваме възможност инкрементално да интегрират такива стари продукти с новите, които разработват, и да избегнат т. нар. „big bang“ внедряване, при което всичко се подменя наведнъж.

Glue позволява в едно голямо предприятие няколко звена да разработят серия от приложения и те да бъдат комбинирани по такъв начин, че крайният потребител може изобщо да не разбере, че на практика работи с пет приложения.

Имате ли български клиенти? И само за големи ли е предназначен Glue42?

Миналата година установихме, че Glue може да бъде разделен на части и да служи както на големи корпорации, така и на отделни разработчици.

Разбрахме също така, че Glue не е и само за т.нар. fintech (финансови технологии) нишата, в която ние се намираме от години. Сега излизаме от нея и сме все по-убедени, че нашият продукт може да служи на всякакви организации.

Засега нямаме български клиенти, но много бих се радвал, ако намерим.

Според Вас може ли да се предположи, че това е бъдещето – по-малки, тясно специализирани приложения вместо огромни ИТ системи?

Не мога да кажа дали това е бъдещето. В големите системи са вложени страшно много усилия. В крайна сметка всеки може да има идея да направи CRM система, например, но създаването й предполага наличие на много опит.

Същото важи и при нас. В продължение на години виждахме едни и същи, повтарящи се шаблони на проблеми, с които се сблъскваха нашите клиенти, използвайки своите приложения. В началото ги решавахме един по един, създавайки отделни продукти.

Обратно на въпроса, със сигурност някои от сегашните големи системи ще изчезнат. По същия начин, например, изчезнаха някога популярните търсачки, като Altavista, Yahoo и др. Те изчезнаха, защото се появи по-добра система, в пъти по-елементарна – само с едно текстово поле. Натискаш Enter и готово.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас